logo F1online.sk

Alonso o „vybrzďovaní“ Hamiltona: Lewis je chytrý a má veľa skúseností, ale ja ich mám viac!

Súboj Fernanda Alonsa a Lewisa Hamiltona
© Screenshot/FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

Keď sa na trati stretnú Lewis Hamilton a Fernando Alonso, vždy to v nás vyvoláva spomienky na starú rivalitu. V tomto roku mali obaja šampióni porovnateľne kvalitnú techniku, takže sme si mohli užiť niekoľko ich zaujímavých súbojov. Obaja si opäť zmerali sily v Abú Zabí a Alonso sa aj tentokrát snažil svojmu súperovi prejsť cez rozum.

Ich súboj sa odohral v 37. kole. Alonso, vedomý si deficitu svojho Aston Martinu na rovinkách, skúsil pred piatou zákrutou uhnúť z cesty, pustiť Hamiltona pred seba a s pomocou DRS získať pozíciu späť. Aj keď bol Fernando takmer úplne mimo trať, dostal sa do pozornosti komisárov, ktorí jeho jazdu riešili ako možné nepredvídateľné počínanie na trati.

Alonsovi to nevyšlo a Hamilton ho s pomocou DRS predbehol, ale v nasledujúcom kole dokázal pilotovi Mercedesu útok vrátiť a nakoniec ho aj porazil. Omilostili ho aj komisári, hoci Lewis nebol zo správania svojho súpera ani trochu nadšený. „Vybrzďuje ma. Ďaleko pred brzdným bodom ma vybrzdil,“ hlásil nespokojný Hamilton do vysielačky.

Alonsovi dali novinári po pretekoch možnosť, aby sa k celej veci vyjadril. Reagoval vo svojom typickom štýle. „Lewis je veľmi chytrý, veľmi dobre rozumie tomuto športu a má obrovské skúsenosti, ale ja ich mám viac!“ vyhlásil Fernando, ktorý následne dostal otázku, či ho Hamiltonove komentáre prekvapili.

„Áno a zároveň nie. Presne to isté sa stalo aj v Kanade v roku 2013 (video nájdete tu, pozn. red.). Desať rokov po tejto epizóde sa jeden z nás opäť snažil súperovi poskytnúť DRS a brzdiť priskoro do zákruty. Ja som nakoniec vyhral, takže je všetko v poriadku,“ uškrnul sa Alonso.

Možnosť zareagovať dostal aj Lewis Hamilton, ktorý trval na svojom a podľa jeho názoru nebolo počínanie jazdca Aston Martinu adekvátne. „Boli sme na rovinke nejakých 300 alebo 400 metrov pred zákrutou. Išiel som rýchlosťou 290 kilometrov za hodinu a ten chlap z ničoho nič prudko spomalil,“ prehlásil pilot Mercedesu.

Španielsky matador nebol napriek dobrému výkonu, ktorý nakoniec ozdobil celkovým štvrtým miestom v šampionáte, spokojný s tempom svojho monopostu, ktorý vraj trpel nemalou degradáciou pneumatík. „Na predbiehanie potrebujeme lepšiu rýchlosť. Boli sme trochu pomalí na rovinkách, čo bola naša slabina v priebehu celej sezóny,“ hovorí Alonso.

„Prvýkrát sme prezúvali asi v šestnástom kole a od toho okamihu to boli dlhé preteky. Na konci stačilo naše tempo len na boj o siedme alebo ôsme miesto. Ako som povedal už po kvalifikácii, moje kolo bolo veľmi dobré, ale rýchlosť v pretekoch sa zdala byť problematická. Nakoniec sme to aj videli. Nakoniec to stačilo na zdolanie AlphaTauri, ale to je málo,“ dodal Alonso.