logo F1online.sk

Šťastena bola na našej strane, odľahlo chorobou sužovanému Russellovi

George Russell
© X/Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

Aj keď by to po dvoch tretinách sezóny málokto povedal, Ferrari bojovalo s Mercedesom o druhé miesto Pohára konštruktérov do posledného kola. Napriek tomu, že Scuderiu v závere roka postihla hromada smoly a porúch, dokázala partička z Maranella bojovať s Mercedesom až do konca. Aj zásluhou Georgea Russella sa však podarilo druhé miesto udržať.

Bol to práve mladší z dvojice pilotov stajne z Brackley, ktorý musel hasiť možnú katastrofu. Lewis Hamilton totiž zažil hororové preteky v Las Vegas a Abú Zabí a body zbieral hlavne Russell. Jeho tretie miesto na okruhu Yas Marina bolo len druhým pódiovým umiestnením pre britského pretekára v tejto sezóne, ale na veľkú úľavu všetkých to napokon stačilo.

„Bol to skvelý víkend,“ povedal Russell po pretekoch. „Som naozaj rád, že som veľmi náročný rok zakončil takto vysoko. Bolo to ťažké z tímového pohľadu, ale aj pre mňa osobne, keď sa nám nedarilo zbierať výsledky, ktoré sme si zrejme zaslúžili. Veľakrát sme mali naozaj dobré tempo, ale výsledky nám neustále prekĺzali pomedzi prsty.“

„Šťastena bola dnes na našej strane, keďže Checo nakoniec dostal trest. Myslím si však, že nám to vynahradilo hromadu smoly, ktorá nás v tejto sezóne neraz postihla,“ prehlásil Russell.

Aj on je, podobne ako mnohí ďalší, rád, že táto sezóna je za nami. Teraz už mohol priznať, že ho v ostatnom období trochu trápilo zdravie, ale dúfa, že pozitívny záver sezóny je dobrým znamením do najbližších týždňov. Pred nami sú štyri mesiace horúčkovitého vývoja, ktoré Mercedes potrebuje využiť naplno.

„Posledné dva týždne som bol veľmi chorý. Najprv ma vo Vegas trápili vysoké teploty, nemohol som spať a cítil som sa naozaj príšerne. Potom ma celý týždeň trápil hrozný kašeľ, dokonca aj v kokpite. Kašľal som každé jedno kolo, ale keď ste pripútaný v aute, nemôžete dýchať, skrátka sa nemôžete zhlboka nadýchnuť a poriadne si odkašľať. Bolo to dosť príšerné a bol som skutočne rád za tú šachovnicovú vlajku,“ povedal George.

Ten nevedel nájsť mnoho pozitív na monoposte s označením W14 a dodal, že veľmi rád začne s tímom úplne od začiatku. „Myslím si, že s budúcoročným autom začneme s čistým štítom. Podľa mňa je pozitívne, že sa nemusíme škriabať na hlave a pýtať sa samých seba, prečo sme tak ďaleko za Red Bullom,“ hovorí Russell.

„Na tomto aute sme našli toľko nedostatkov, že to dáva každému v továrni motiváciu a oheň navyše, aby hľadal riešenia, ktoré prinesú dobrý pokrok smerom do budúceho roka. Samozrejme, očakávam, že Red Bull opäť urobí krok vpred, ale nepochybujem, že budúci rok v Bahrajne budeme v omnoho lepšej pozícii než tento rok v Bahrajne,“ dodal George.