logo F1online.sk

Fry: Alpinu chýba motivácia a priebojnosť. Szafnauer mal zviazané ruky

Pat Fry
© Twitter/Williams
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 11. 2023

Pat Fry patrí vo Formule 1 medzi najväčšie osobnosti. Tento Angličan začal svoju kariéru ešte v roku 1987 v Benettone a v padoku patrí medzi najskúsenejších mužov. Keď sa tímu Williams otvorila možnosť získať do svojich radov takúto hviezdu, James Vowles vraj urobil všetko, aby ho nakoniec presvedčil. Fry má za sebou neúspešné štvorročné pôsobenie v tíme Alpine, ktorý podľa vlastných slov rád nechal za sebou.

Rodák zo Surrey mal ako hlavný technický riaditeľ vyniesť francúzsky tím na najvyššie priečky. Žiaľ, Alpinu sa z rôznych dôvodov nedarí napĺňať neskromné ambície svojich šéfov. Fry sa tak rozhodol z tímu odísť. Ako sa dnes ukazuje, jeho prestup do Williamsu bol oznámený v rovnaký deň, ako odchody šéfa tímu Otmara Szafnauera a športového riaditeľa Alana Permana.

Pat si podľa vlastných slov sám želal odísť. Po niekoľkomesačnej výpovednej lehote nastúpil nedávno do nového zamestnania v tíme Williams, kde ho James Vowles vymenoval do pozície hlavného technického riaditeľa. Teraz sa Fry prvýkrát od týchto udalostí postavil pred médiá.

„Keď sa pozriem na svoje prvé tri roky v Enstone, tak sa nám podarilo dramaticky zlepšiť,“ povedal Angličan, ktorého cituje Autosport. „Z roka na rok sme auto zlepšovali. Keď postavíte tieto tri monoposty vedľa seba, tak vidíte obrovský pokrok. Treba za to udeliť kredit všetkým, ktorí sa na tom podieľali. Jednotlivé tímy v továrni spolupracovali oveľa lepšie. Myslím si, že každý z nich by mal byť hrdý na to, čo sme za tie tri roky dosiahli.“

„Povedal by som, že som sa do toho tímu vracal s pomyslením, že prichádzam na miesto, kde moja kariéra začala a snažím sa ho prebudovať. Myslím si, že sa nám pekne darilo a z piateho miesta s veľkou stratou sme sa pevne usadili na štvrtom mieste. Necítil som však motiváciu a priebojnosť na posun ešte vyššie,“ vyhlásil Fry.

Ten začínal svoju kariéru skutočne v Enstone, keď v roku 1987 nastúpil ako úplný nováčik do Benettonu. Po svojom návrate o 23 rokov neskôr však v tíme nenašiel, čo hľadal. „Začiatkom marca som sa rozhodol, že chcem veci posunúť dopredu. Nechcem len nemohúcne sedieť. Pre mňa to bol čas odísť a posunúť sa ďalej,“ hovorí dnes už zamestnanec Williamsu, pre ktorý ešte nikdy v minulosti nepracoval.

„Ako spoločnosť neboli nastavení tak, aby na to dokázali dostatočne zatlačiť. Každý môže povedať, že chce byť prvý, ale ako všetci vieme, rozdiel medzi slovami a skutkami je obrovský,“ povedal Fry.

Toho reportéri požiadali, aby túto tému ďalej rozvinul. Vieme, že v tíme Alpine, ktorý patrí Renaultu, pravidelne prebiehajú čistky vo vedení. Tie sú dielom najvyššieho vedenia francúzskej automobilky, ktorú si pred časom poriadne vzala na paškál aj jedna z jej legiend Alain Prost. Pripojil sa aj Fry, ktorý poukázal na pomerne známe problémy korporátneho vedenia v tíme F1.

„Enstone ako také je naším dedičstvom a naším dielom. Tam je vidieť, čo sme my mohli skutočne kontrolovať. Myslím si, že sme odviedli dobrú prácu. Nie som si istý, či Otmar dostal poriadnu šancu, aby všetko napravil, pretože do istej miery mal zviazané ruky. Ako však hovorím, každý z nás by mal byť hrdý na to, čo sme za tie prvé tri roky dosiahli,“ vyhlásil bývalý zamestnanec McLarenu a Ferrari.

„Vždy je škoda odchádzať od načatej práce. Myslím si však, že pokiaľ ide o mňa osobne, posunul som ich tak ďaleko, ako som len mohol. Nastal čas, aby som si vyložil nohy a sadol na záhradu!“ dodal.

Nakoniec si však nohy nevyložil, pretože ho do Williamsu zlanáril nový šéf James Vowles. Keď sa Fry rozhodol odísť z Alpinu, musel ho vraj boss stajne z Grove presviedčať rovné dva mesiace, aby vykročil za novou kapitolou. „James sa so mnou rozprával a po niekoľkých mesiacoch som sa rozhodol prísť. Najvzrušujúcejšie na tom podľa mňa je, že predstavenstvo plne súhlasí s tým, čo bude potrebné, aby sa toto miesto posunulo vpred. Sú ochotní investovať a podporiť nás pri budovaní tímu,“ hovorí Fry.

„Nie je pekné pokúsiť sa vzkriesiť britskú ikonu? Je to trochu ako môj romantický pohľad na návrat do Benettonu a pre mňa ide o vzrušujúcu perspektívu,“ dodal Pat.