logo F1online.skF1online.sk

Péreza porazil aj Cunoda. Od F1 žiada vyriešenie traťových limitov

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 11. 2023

Sergio Pérez sa v sobotu mohol kvalifikovať na piatej priečke, keby nedoplatil na limity trate. Ani to nie je na pomery Red Bullu bohvieaký výsledok, ale rozhodne lepší ako deviate miesto, ktoré mu nakoniec zostalo v rukách. Tento prepad ho veľmi mrzí.

Týždňový “študijný maratón” v Milton Keynes zrejme Sergiovi Pérezovi pomohol pri práci s monopostom, ale imúnneho voči traťovým limitom ho rozhodne nespravil. O čas 1:23,868 prišiel pre chybný prejazd prvou zákrutou. Celé jeho kolo tak bolo zbytočné už od prvých sekúnd.

“Nebola to ideálna kvalifikácia, v skutočnosti dosť náročná. Zmazali mi kolo, čo ma veľmi bolí,” poťažkal si Sergio Pérez, ktorý v Q3 zdolal len Pierrea Gaslyho. Po tom, čo ho v Mexiku v kvalifikácii porazil Daniel Ricciardo, sa to teda podarilo aj Júkimu Cunodovi. To je potupa…

“Naša Q3 neprebehla zrovna najhladšie. V šiestej zákrute som spravil chybu, ktorá ma pripravila o pár desatín sekundy. Ale aj tak sme boli aspoň na piatej priečke. Po škrtnutí času to bude o čosi náročnejšie,” uvedomuje si následky Pérez. “V nedeľu nás čakajú dlhé preteky, v ktorých sa môže stať čokoľvek. Hlavným faktorom bude opotrebovanie pneumatík. Uvidíme, čo sa nám podarí ukázať.”

Tohtoročný vicemajster sveta chce, aby sa FIA a F1 zamysleli nad traťovými limitmi a našli vhodnejšie riešenie. Vysvetľuje, že pre celú formulovú obec sú mätúce; pre jazdcov a tímy, ale takisto pre divákov pred televíznymi obrazovkami.

“Dúfam, že počas zimy dokážeme nájsť lepšie riešenie pre pilotov, ale takisto pre fanúšikov, pretože je to pre nás mätúce,” zamyslel sa Sergio Pérez. “Kvalifikácia sa skončí a tímy sa ešte začnú hádať a snažiť sa presadiť tresty pre druhých. Máme pred sebou prácu, aby sme našli lepšie riešenie na traťové limity.”

To je jedna vec, ale na biele čiary sa vyhovárať nemôže. Sám si uvedomuje, že nebol bezchybný, aj keby sme prehliadli škrtnutie jeho času. “Bolo to náročné. Po silných prvých dvoch častiach som mal v Q3 len jednu sadu pneumatík. V šiestej zákrute som spravil chybu, ale podišiel som aj prvú zákrutu. Celé to kolo nebolo veľmi čisté. Stratil som pár desatín. Žiaľ, taká je realita. Teraz sa musíme preorientovať na preteky.”

Súvisiace články

Diskusia