logo F1online.sk

Russellov zvláštny deň: Myslel som si, že budeme bojovať o pole position

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala25. 11. 2023

Lewis Hamilton v sobotu nemal veľké oči. Zato George Russell bol pri chuti a vraj si chcel domov odniesť trofej Pirelli za zisk pole position. Nakoniec aj on zostal sklamaný, keď Mercedes nedokázal pretaviť rýchlosť z tretieho tréningu do kvalifikačných jázd.

Mať rýchly monopost v treťom tréningu v Abú Zabí býva skôr na škodu. Ak máte dokonalý balans na horúcej trati, je takmer isté, že oň prídete o tri hodiny, keď trať ochladne aj o desať či pätnásť stupňov.

Georgeovi Russellovi sa vzhľadom na jeho časy z FP3 málila štvrtá priečka. “Bol to zvláštny deň. Pred víkendom by sme štvrté miesto brali. V aute som sa cítil dobre, ale dnes ráno sme vyzerali byť veľmi silní. Mysleli sme si, že aj zisk pole position by bol možný. V Q1 sme však vyrazili na trať a už sme nemali takú priľnavosť ako predtým.”

V Mercedese budú po víkende rozoberať, či za to skutočne môžu len podmienky na trati. Jedno sa však odškriepiť nedá: “Medzi tréningom a kvalifikáciou sme našli len šesť desatín. Keď zohľadníme to, že sa jazdilo v chladnejších podmienkach a v aute sme mali oveľa menej paliva, tak je jasné, že sme nespravili dostatočný skok, aký sme mali. Z toho som trochu sklamaný.”

George Russell síce nevyskakuje od radosti, ale v posledných týždňoch akoby nabral druhý dych. Lewis Hamilton bol pritom dlhodobo o čosi rýchlejší. Čo sa stalo, že odrazu sa do popredia dostal George?

“Posledné dva týždne som bol veľmi chorý, ale aj naozaj rýchly. Neviem, či by som nemal ochorieť častejšie, ale posledné dva týždne sa v aute cítim nesmierne komfortne,” rozosmial sa Russell. “Každú noc som spal v priemere tri hodiny. Možno toto je to tajomstvo, ktoré všetci prehliadajú!”

Žarty bokom. Sezóna je na konci a viacero jazdcov je chorých, spolu s nimi aj reportéri. Chladné počasie v Las Vegas a následný dvanásťhodinový časový posun im istotne dal zabrať. George Russell však ešte na dve hodiny bude musieť ísť aj cez bolesť.

“Stále bojujeme s Ferrari o konštruktérov, ale pristúpime k tomu ako ku ktorýmkoľvek iným pretekom. Chcem bojovať o pódium a zakončiť to v dobrom duchu,” hovorí o svojich ambíciách vlaňajší víťaz VC Brazílie. “Carlos štartuje šestnásty, takže to budú mať ťažšie, no ako som povedal: Budeme to brať ako normálne preteky.”

Čo bude najväčšou výzvou? “Počas nočných pretekov a nočných jázd sa pneumatiky začínajú drobiť, ako sme to videli aj v Las Vegas pred týždňom. Akonáhle sa začnú drobiť, už ich nezachránite. Bude to ťažké, vstupujeme do neznámeho teritória.”

“A je to aj trochu nepríjemné. Autá vzadu zrejme vyštartujú na tvrdej zmesi, prvý stint natiahnu, a ak sa v príhodný čas objaví safety car, budú mať výhodu. Môže sa stať čokoľvek,” upozornil napokon.