logo F1online.skF1online.sk

Verstappen straší konkurenciu: Toto auto môžeme výrazne zlepšiť

Max Verstappen
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík25. 11. 2023

Red Bull v tejto sezóne nevyhral jediné preteky. Či to bude platiť aj po Abú Zabí, to sa dozvieme už čoskoro, ale bez ohľadu na výsledok posledného víkendu sezóny sa tohtoročná dominancia Maxa Verstappena a Red Bullu zapíše do dejín. Aj keď sme čakali, či sa súperi postupne dotiahnu, ich strata bola príliš veľká a pomerne rýchlo svoj boj vzdali. Jedna z najväčších otázok tejto zimy teda znie: ako vysoko dokáže ešte Red Bull pozdvihnúť latku.

Majstri sveta zažili v tomto roku zopár slabších chvíľ. Aj keď ich nebolo veľa, na najvyššom stupni sa okrem Verstappena a Péreza objavil už len Carlos Sainz. Občas bol Red Bull skrátka príliš silný, inokedy potrebovali súperi aspoň drobné zaváhanie tohto tímu alebo jeho jazdca, na ktoré však čakali márne.

Veľká cena Singapuru tak zostáva jedinou, ktorej stajňa z Milton Keynes nedominovala. Na okruhu Marina Bay bol monopost RB19 absolútne stratený a Verstappen s Pérezom neskončili ani na pódiu. Aj podľa holandského pretekára tak stále existuje pomerne veľký priestor na zlepšenie, ktorý budú inžinieri intenzívne hľadať počas zimnej prestávky.

„Samozrejme, že auto má slabiny,“ prehlásil Verstappen. „Pozrite sa na naše preteky v Singapure. Myslím si, že na mestských okruhoch vo všeobecnosti sme sa trápili o niečo viac, napríklad aj vo Vegas.“

„Povedal by som teda, že pomalé zákruty rozhodne nie sú našou najsilnejšou stránkou, podobne tak hrbole alebo obrubníky. Toto je teda rozhodne veľký priestor na zlepšenie,“ dodal Max. Je možné, že na Singapur budú fanúšikovia spomínať ako na klasické preteky. Nejde len o neuveriteľnú drámu, ale tiež o nevídané zlyhanie Red Bullu. Aj keď je RB19 zrejme najdominantnejším autom všetkých čias, v Singapure sa neprepracoval ani do Q3.

Aj keď niektorí rivali Red Bullu urobili v tomto roku obrovský skok dopredu a taký McLaren MCL60 sa výkonnostne určite posunul výraznejšie než RB19, strata zostáva stále veľká. Je preto otázne, aký veľký skok dokáže a musí urobiť konkurencia v priebehu zimnej prestávky a čo dokážu pri vývoji inžinieri Red Bullu.

„Ťažko povedať, ale aj my pracujeme na našom aute a snažíme sa ho zlepšiť. Myslím si, že vieme, kde sú slabiny nášho monopostu. Snažíme sa na nich pracovať a, samozrejme, tiež sa pokúsime ešte zlepšiť naše silné stránky,“ povedal Verstappen.

Súvisiace články

Diskusia