logo F1online.sk

Palmerovo odporúčanie Haasu: Podpíšte Péreza a Hülkenberga

Nico Hülkenberg
© Racing Point
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2020

Do jazdeckého zloženia Haasu pre rok 2021 bude mať zrejme čo povedať nielen americký tím, ale aj Ferrari. Keby však mohol rozhodovať bývalý pilot Renaultu Jolyon Palmer, vraj by veľmi nešpekuloval a vybral si to najlepšie, čo je dnes na trhu: dvojicu v zložení Nico Hülkenberg a Sergio Pérez.

Obaja už v tejto sezóne predviedli svoje kvality. Nico Hülkenberg sa ukázal ako obratný jazdec schopný na poslednú chvíľu zaskočiť a dokonca aj bodovať, nuž a Sergio Pérez konzistentnosťou svojich výkonov vyvoláva otázniky, či Aston Martin zbytočne neriskuje, keď na jeho miesto dosadí v posledných mesiacoch nie veľmi spoľahlivého Sebastiana Vettela.

“Myslím si, že Racing Point mal veľmi silné jazdecké zloženie do stredu poľa,” uviedol Jolyon Palmer v podcaste BBC hodnotiac Veľkú cenu Eifelu. “Pérez a Hülkenberg; obaja bez miesta pre budúci rok. Ak by som bol v Haase, oboch by som hneď bral.”

“Vezmite ich ako jeden balík a máte potenciálne aj najsilnejšiu jazdeckú dvojicu v strede poľa. Obaja sú zdatní zberači bodov, v podstate každý víkend podávajú slušné výkony. A Haas s Alfou Romeo potrebujú nový vietor. Táto jazdecká zmena by ich posilnila,” vyhlásil šampión série GP2 z roku 2011.

Aj napriek svojim nepochybným kvalitám však nebude pre Hulka s Pérezom ľahké sa presadiť. Francúzsky Canal+ tvrdí, že Haas už podpísal Nikitu Mazepina, a hoci je to stále v rovine špekulácií, vo väčšine článkov pojednávajúcich o budúcich jazdcoch Haasu sa skutočne skloňuje meno tohto Rusa spolu s menami Callum Ilott a Robert Švarcman. V prípade ostatných dvoch ide navyše o pilotov Jazdeckej akadémie Ferrari, ktorá sa bude snažiť ich niekde umiestniť.

Medzitým Romain Grosjean dúfa, že ešte nepovedal svoje posledné slovo. V Eifeli sa mu podarilo získať pre Haas dva majstrovské body za deviate miesto. Günther Steiner na Grosjeanovu smolu tvrdí, že tento výsledok nebude mať na rozhodnutie tímu veľký vplyv.

“Nemôžeme byť emocionálni, nemôžeme po jedných pretekoch rozhodnúť tak a po ďalších onak,” vysvetľuje Günther Steiner. “Potrebujeme dlhodobé rozhodnutie, nie krátkodobé. Nechcem spadnúť do tejto pasce. Zastávam veľmi pevnú pozíciu; musíme vyhodnotiť, čo z pohľadu jazdcov považujeme za najlepšie pre výkony tímu, a to pre najbližšie dva, tri alebo štyri roky.”