logo F1online.sk

Verstappenovi sa nepáčilo správanie Mercedesov: Natlačili ma do múru

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 11. 2023

Spomaľovanie na výjazde z boxovej uličky si takmer vypýtalo ďalšiu daň. Aj keď komisári netrestali zablokovanie Maxa Verstappena, Holanďan vôbec nebol spokojný s tým, ako sa tam k nemu zachovali strieborné šípy.

Red Bull rozhodne nemal ideálny piatok. V prvom tréningu nejazdil ani Max Verstappen a ani Sergio Pérez, nuž a v tom druhom si museli vystačiť s výrazne obmedzeným časom. Úradujúci šampión preto nechcel prísť ani o sekundu, čo dal najavo aj na výjazde z boxov.

Tam si George Russell vytváral priestor, no strategicky sa držal v strede tunela tak, aby ho nikto nemohol predbehnúť. Komisári sa na tento moment mohli pozerať aj dosť prísne; v Brazílii napríklad za podobné správanie dostali tresty až traja jazdci.

Max Verstappen sa vo vysielačke okamžite sťažoval, ale nakoniec mu to k ničomu nepomohlo. “Mali sa pohnúť,” reagoval po skončení programu. “Všetci jazdili pomaly. Ja som však chcel vyjsť von, pretože sme mali obmedzený čas, no oni pokračovali po strede. Keď som sa ich pokúsil predbehnúť, tak ma natlačili do múru. Bolo to trochu hlúpe.” Ak sa jeho monopost vtedy nedotkol Russellovho, tak ich delili doslova len milimetre.

Keďže rodák z Hasseltu za piatkové tréningy odjazdil len sedemnásť kôl, s inžiniermi bude musieť toho “v treťom tréningu pred kvalifikáciou ešte veľa rozlúsknuť”. Na Maxa Verstappena mu totiž chýbali takmer dve desatiny sekundy a so správaním auta vôbec nebol spokojný.

Pred ziskom svojho tretieho miesta poznamenal, že auto “skáče ako kengura”. “Balans bol úplne mimo. Auto bolo silno nedotáčavé a veľmi skákalo, takže do zajtra budeme musieť pár vecí vyriešiť.”

“Nečakal som, že balans bude tak mimo. Je to pre nás menší otáznik,” zhodnotil Verstappen. “Stále sme skončili tretí, čo nie je úplne zlé, ale z hľadiska vyváženia to môže byť oveľa lepšie. Pokúsime sa prísť na to, čo sa vlastne udialo.”

Sergio Pérez skončil piaty so stratou 0,303 sekundy na čelo výsledkovej listiny. Na vynechanie prvého tréningu sa však vyhovárať nemôže, keďže je na jednej lodi s Maxom Verstappenom.

“Museli sme to trochu ladiť. Spočiatku som mal problémy s prednou časťou. Sotva sme niečo najazdili, najmä na mediumkách,” povzdychol si Sergio Pérez.

Vzápätí vysvetlil aj svoje umiestnenie. “Na softoch som sa zas ocitol v premávke, keď sa ostatní púšťali do pretekových simulácií. Nebol to veľmi hladký deň, keďže sme v prvom tréningu nejazdili a v tom druhom len málo. Musíme si veľmi opatrne vybrať smer, ktorým sa vyberieme. Keď som začínal svoje kolo, pneumatiky boli dosť rozpálené, takže to nebolo celkom reprezentatívne.”

Čo mu spravilo väčší škrt cez rozpočet? Vynechaný prvý alebo druhý tréning? “Prvý tréning tu nebýva veľmi reprezentatívny. Je to skôr o tom, že sme neodjazdili žiadne dlhé jazdy. To nie je ideálne. Taká je však realita, poďme sa koncentrovať na sobotu.”

Súvisiace články