logo F1online.sk

Rosberg: Vettel je od Nemecka 2018 v špirále negativity

Sebastian Vettel
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala14. 10. 2020

Pamätná Veľká cena Nemecka 2018 je zlomovým momentom v kariére Sebastiana Vettela, myslí si Nico Rosberg. Namiesto toho, aby vtedy navýšil svoj osembodový náskok v Pohári jazdcov, v pretekoch vypadol a pustil do čela šampionátu Lewisa Hamiltona. Vettel sa už do pozície lídra nikdy nevrátil. Podľa Rosberga sa ocitol v negatívnom kruhu.

Odvtedy Sebastian Vettel zvíťazil len dvakrát, viacero dobrých výsledkov mu uniklo pomedzi prsty po svojich vlastných chybách, ktorých sa začalo kopiť ako maku. Pribúdajúce prebrzdenia, šmyky a hodiny sa stali Nemcovou nočnou morou.

Nico Rosberg bol cez víkend súčasťou komentátorského tímu Sky Sports. Od divákov dostal aj otázku, čo sa to stalo so Sebastianom Vettelom, kedysi takmer chirurgicky presným sériovým víťazom a do dnešného dňa najmladším majstrom sveta.

Sebastianovi Vettelovi podľa jeho krajana nesadla aktuálna generácia monopostov. “Prvá vec je, že tieto autá sú oveľa nervóznejšie než všetky, ktoré sme doteraz videli. Zadná časť vám niekedy proste ujde a vy to dopredu necítite. To dramaticky uberie zo sebavedomia jazdca. Sebastian bol vždy pilotom, ktorý potrebuje mať stabilnú zadnú časť. Potrebuje jej dôverovať.”

“Myslím si, že sa ocitol v jednej veľkej negatívnej špirále. Začne sa to drobnosťami, nasleduje jedna veľká chyba, keď ste vo vedení v Hockenheime, tu i tam nasledujú ďalšie. Vzniká z toho jedna veľká lavína. Dostanete sa do negatívnej špirály. Čím ste po mentálnej stránke negatívnejšie nastavení, tým viac o sebe pochybujete, tým viac chýb robíte. Smeruje to len k horšiemu,” odpovedal Rosberg.

Rozhodujúcu ranu mal Vettelovi zasadiť jeho mladý kolega Charles Leclerc. “Tím teraz vníma Leclerca ako svojho boha, on už ich bohom nie je. To je ďalšia špirála a tiež veľký šok. On bol jednotkou pre Ferrari, pre celú krajinu, a zrazu je tu mladý Leclerc, ktorý podpísal päťročný kontrakt. Myslím si, že je to dôležitá vec aj po psychickej stránke.”

Sebastian Vettel má šancu začať odznova. Rok 2021 strávi v Aston Martine, kde by mohol ožiť, no výrazné prebudenie nemeckého pretekára by mohlo prísť v roku 2022. Na okruhy totižto vyrazia monoposty využívajúce ground effect. Zadná časť auta, na ktorej Vettelovi tak záleží, bude opäť stabilnejšia podobne ako na začiatku minulého desaťročia.

“Jeho veľkou šancou je Aston Martin, je to obrovská príležitosť,” dodáva Rosberg. “V tom tíme bude opäť bohom. Majú rýchle auto, môže zažiť skutočne pozitívne momenty a dostať sa do pozitívnej špirály. Možno sa vráti a bude taký dobrý, aký bol kedysi, a tiež odstráni tie chyby. Preňho je to veľká šanca a ja sa teším spolu s ním, že ju našiel.”