logo F1online.sk

Pérez prezradil, že do sedla ho vrátil týždňový “študijný pobyt” v továrni

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 11. 2023

Sergio Pérez konečne dáva zabudnúť katastrofálnym výkonom z prostrednej časti roka a pomaly nachádza samého seba. Pred posledným víkendom v Abú Zabí prezradil, že za to vďačí aj svojmu týždennému študijnému maratónu v Milton Keynes, ktorý absolvoval po pretekoch v Katare.

Bezprostredne po šachovnicovej vlajke v Austine to so Sergiom Pérezom vyzeralo zle-nedobre. Lewis Hamilton naňho strácal už len devätnásť bodov a zdalo sa, že by Mexičana mohol zdolať. Potom však prišli dve diskvalifikácie, ktoré Hamiltonove nádeje zrazili na kolená. Pri pohľade na výkony tejto dvojice z Brazílie a Las Vegas sa však zdá, že Hamiltonovi by to aj tak nestačilo.

Sergio Pérez je rád, že sa dokázal zresetovať po katastrofálnom víkende v Katare. Konečne vraj zistil, prečo nedokáže zužitkovať rýchlosť svojho auta ako Max Verstappen. “Po Katare som sa do toho naozaj hlboko ponoril. Šiel som do továrne a strávil som tam asi týždeň. So všetkými inžiniermi sme prešli aj tie najmenšie detaily.”

“Pochopili sme veľa vecí, ktoré sme nerobili, ale sme ich mali robiť, aby sme vykompenzovali niektoré slabiny. Azda sme s autom nepracovali správne a príliš sme sa snažili všetko kompenzovať nastaveniami. Víkend čo víkend sme sa však v tom strácali,” opisuje najťažšie obdobie uplynulej sezóny.

Pérezovi po Katare prospel aj jeden voľný víkend, pretože v prvom rade potreboval čas a priestor na podrobnejšie analýzy. “Potreboval som to,” prikývol. “Okolo pretekania či simulátoru máme toľko povinností, že sme veľmi zaneprázdnení. V tom čase som cítil, že niečo také potrebujem.”

“Pre mňa bolo dôležité o krok ustúpiť a pozrieť sa na všetky detaily. Myslím, že od toho bodu sa naša sezóna totálne zmenila,” poukazuje na posledné štyri víkendy, na ktorých sa zakaždým umiestnil v najlepšej štvorke — s výnimkou odstúpenia v Mexiku.

Pérez ešte prezradil, že na základe analýz začali v Red Bulle inak nastavovať monopost RB19, ale zároveň bolo nutné aj trochu upraviť jeho jazdecký štýl. “Bolo to tak trochu o oboch veciach.”

Aj keď Mexičan pyšne hlási zlepšenie, na Maxa Verstappena stále nevyzrel. Bude sa o to musieť pokúsiť v ďalšej sezóne, zatiaľ mu nezostáva iné len sňať klobúk pred tímovým kolegom.

“Je naozaj ohromujúce, ako sa s tým vysporadúva. Podľa mňa odviedol vynikajúcu prácu,” hodnotí Sergio Pérez. “On bol naozaj na inej úrovni. Podľa mňa je skvelé niečo také vidieť. Samozrejme, všetci by sme chceli byť v jeho pozícii, ale každý rok môže mať len jedného šampióna.”