logo F1online.sk

Mercedes bol historicky na tejto trati veľmi silný, hovorí Leclerc

Charles Leclerc
© Scuderia Ferrari Press Office
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 11. 2023

Preteky v Singapure a Las Vegas boli pravdepodobne najlepšie v podaní Ferrari v roku 2023. V oboch prípadoch však boli podmienky veľmi špecifické. Aj keď Scuderiu určite teší, že sa v Las Vegas zapojil Charles Leclerc do priameho súboja o víťazstvo s pilotmi Red Bullu, do Abú Zabí vraj neprichádzajú s veľkými očami.

Ferrari bude na posledných pretekoch roka 2023 bojovať o celkové druhé miesto s Mercedesom. Strata štyroch bodov sa rozhodne dá zmazať a stajňa z Maranella prichádza na posledné podujatie dobre naladená po predchádzajúcich úspechoch. Kým Mercedes upadol v Brazílii a Las Vegas do negatívnej špirály, Ferrari nabudil vzrušujúci boj Charlesa Leclerca s oboma Red Bullmi.

Samotný monacký pretekár však prichádza do Abú Zabí s pokorou poučený 22 veľkými cenami, ktoré s týmto Ferrari už odjazdil. Vraciame sa totiž na štandardný okruh a do štandardných podmienok, v ktorých monopost SF-23 príliš nezažiaril. „Myslím si, že naša výkonnosť v Las Vegas vypovedá mnoho o našom aute v podmienkach, ktoré nepanovali nikde inde,“ prehlásil Leclerc.

„Bolo veľmi chladno a prehrievanie nebolo takým problémom. Išlo skôr o drobenie pneumatík a snahu udržať ich v správnom teplotnom okne. V tomto smere sme veľmi dobrí. Nedáva mi to teda žiadnu dodatočnú sebadôveru, pretože Abú Zabí bude veľmi odlišné od Las Vegas,“ dodal monacký pretekár.

Keďže boj o titul je už dávno rozlúsknutý a v Nevade si celkové druhé miesto zaistil Sergio Pérez, hlavná pozornosť bude v Abú Zabí venovaná súboju Ferrari a Mercedesu o celkové druhé miesto Pohára konštruktérov. Ako však už Monačan povedal, červené monoposty nečaká v posledných pretekoch jednoduchá úloha.

„Bude to zložité. Delia nás len štyri body a Mercedes bol historicky na tejto trati veľmi silný, takže je pred nami náročná úloha. Máme však dobré momentum z posledných pretekov, takže dúfam, že to dokážeme potvrdiť a čaká nás skvelý posledný víkend sezóny,“ povedal Leclerc.

Dnes už 23-násobný držiteľ pole position bol opýtaný aj na sezónu ako celok. Aj keď priniesla niekoľko zaujímavých okamihov, Charles nijak neskrýval svoje sklamanie. „Celkovo bol tento ročník sklamaním. Do prvých pretekov vstupujete s nádejou, že môžete bojovať o titul, ale hneď vám je jasné, že auto nie je dostatočne dobré,“ hovorí Leclerc.

„Keď sme aj niektorý víkend začali dobre, niečo sa stalo, či už to bol problém s motorom v Bahrajne, v Džidde sme mali štartovať v prvom rade a prišla penalizácia, podobné príbehy priniesol aj Austin či Brazília. Všetko to boli víkendy, keď sme mali zapísať obrovské body a pódium tam bolo rozhodne možné. Je to škoda, ale minulosť už nezmením. Sústredím sa na posledné preteky a verím, že dokážeme ukoristiť to druhé miesto v Pohári konštruktérov,“ vyjadril s nádejou monacký pretekár.

Súvisiace články