logo F1online.sk

Víťazstvo Mercedesu v šampionáte by Rosberga potešilo, to Hamiltonovo už o niečo menej

Lewis Hamilton oslavuje titul
© Mercedes
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 11. 2023

Lewis Hamilton sa z víťazstva netešil už celé dva roky. Negatívna séria najúspešnejšieho pretekára všetkých čias by sa však podľa Nica Rosberga mohla už onedlho skončiť. Majster sveta z roku 2016 totiž očakáva, že sa Mercedes so sedemnásobným šampiónom v čele čoskoro výkonnostne pozviecha a po rokoch opäť prehovorí do boja o titul.

Mercedes okupuje v Pohári konštruktérov druhú priečku a sem-tam zaknihuje nejaké to pódium. O víťazstva však bojuje naozaj iba sporadicky – ak vôbec. Taký Hamilton nevyhral už druhú sezónu po sebe, čo je niečo, čo bolo ešte pred pár rokmi absolútne nepredstaviteľné.

Napriek tomu, že sú „strieborné šípy“ v súčasnosti iba odtieňom svojho niekdajšieho ja, začína nemeckému tímu svitať na lepšie časy – teda aspoň podľa Rosberga. Expretekár Mercedesu sa totiž nazdáva, že sa jeho bývalý zamestnávateľ systematicky zlepšuje, a v tomto ohľade on strach nemá. Väčšie vrásky na čele mu robí jeho konzistentnosť.

„Svedkami zábleskov brilantnosti Mercedesu sme mohli byť pomerne nedávno,“ vyjadril sa pre The Daily Mail Nico Rosberg. „Čo však Mercedesu chýba je konzistentnosť. Pozrite sa ale na to, čo predviedli v Austine. Usilovali sa tam dosiahnuť víťazstvo a v priebehu víkendu mali najrýchlejšie auto.“

„Môžeme tak vidieť, že autu začínajú rozumieť. Ich problém spočíva v tom, že im aj naďalej chýba konzistentnosť a rovnako tak rýchlosť na rovinkách. Začínajú ale veciam prichádzať na kĺb,“ zdôraznil 38-ročný Nemec, ktorý verí, že Mercedes môže už v dohľadnej dobe zabojovať o víťazstvo v šampionáte. „Verím v schopnosti Mercedesu, a to preto, že som bol jeho súčasťou. Viem, akí sú silní. Sú to tí istí ľudia (čo predtým).“

Na otázku, či by bol šťastný, keby Mercedes získal spomínaný titul práve s Lewisom Hamiltonov, odpovedal diplomaticky: „Bol by som šťastný, keby vyhral Mercedes, pretože je to moja bývalá pretekárska rodina. Čo sa týka Lewisa, som neutrálny. Prajem si len skvelý a vyrovnaný šampionát a to, aby ho vyhral najlepší z najlepších. V tomto ohľade zaujatý nie som,“ zakončil Rosberg.