logo F1online.sk

Häkkinen o Hamiltonovi: Jeho rekordy budú neuveriteľné

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala13. 10. 2020

Lewis Hamilton má stále len 35 rokov, no na konte už rekordných 91 víťazstiev a takmer sedem majstrovských titulov. Asi nik dnes nepochybuje o tom, že na týchto hodnotách sa ukazovatele v prípade britského pretekára dlho neudržia. Mika Häkkinen predpovedá, že Hamilton za sebou nechá rekordy, nad ktorými budú ľudia krútiť hlavou.

Britovi stačí zostať vo Formule 1 o jediný rok dlhšie a v dominantnom aute môže hravo získať ôsmy titul majstra sveta a prekročiť métu 100 pretekových triumfov. Veľkou pomocou je preňho odloženie nových pravidiel, podľa ktorých sa bude pretekať až v roku 2022, a kedy sa snáď dočkáme napínavejšieho šampionátu.

Mika Häkkinen vo svojom stĺpčeku pre Unibet vychválil úradujúceho majstra sveta: “Lewis má schopnosť zbierať víťazstvá a neustále to opakovať. Začal už ako 21-ročný a pokračuje v tom aj vo svojich 35 rokoch. To nie je ľahká úloha.”

“Sám dobre viem, koľko energie spotrebujete, aby ste získali dva tituly majstra sveta,” pokračuje šampión z rokov 1998 a 1999. “Keď som ja odišiel z Formuly 1, vedel som, že je to tá správna chvíľa. Mal som 33 rokov. Nik si nemôže myslieť, že to, čo Lewis dokázal, bola len otázka najlepšieho monopostu. Všetko si to vyžaduje zručnosti, kondíciu, koncentráciu na víťazenie. Lewis jednoznačne našiel spôsob ako na to.”

Hamiltonovi sa končí zmluva tento rok a novú ešte nepodpísal, no počas leta viackrát deklaroval svoj záujem pokračovať. Nejde mu ale len o rekordy a víťazstvá. Platformu, ktorú mu ponúka Formula 1, chce aj naďalej využívať ako megafón pre svoje aktivity v ľudskoprávnej sfére.

Ak tu Hamilton zostane, jeho víťazné ťaženie sa takmer určite neskončí so ziskom siedmeho titulu. “Ani si nevieme predstaviť, ako budú vyzerať nové rekordy, keď sa Lewis rozhodne odísť. Michael, samozrejme, stále drží rekordy, napríklad za najväčší počet víťazstiev v sezóne — trinásť — a jeho miesto v histórii je neotrasiteľné, ale Lewis bude v štatistikách hneď tam hore po jeho boku.”

Mikovi Häkkinenovi pri sledovaní veľkej ceny vyčarilo úsmev na tvári gesto Micka Schumachera. Hamiltonovi daroval otcovu originálnu prilbu zo sezóny 2012, po ktorej v Mercedese prebral štafetu práve talentovaný Brit.

“Veľmi ma potešilo, keď som videl, že Mick Schumacher odovzdal Lewisovi jednu z otcových prilieb. Rodina Schumacherovcov je veľmi silná. Michael bol obávaným súperom, ktorý by ako prvý Lewisovi zagratuloval k jeho úspechom,” doplnil Häkkinen.

Súvisiace články