logo F1online.sk

Novému motoru Ferrari sa darí, tvrdí Binotto

Charles Leclerc pred Sebastianom Vettelom
© Scuderia Ferrari Press Office
Milan Kubala
Milan Kubala13. 10. 2020

Forma Scuderie Ferrari sa v posledných týždňoch začala zlepšovať. Predstavitelia talianskeho tímu veria, že sa už odrazili odo dna a výkonmi sa začnú približovať čelu štartového poľa. Najvýraznejší posun by sme mali čakať na začiatku budúceho roka, keď chce Scuderia predstaviť novú pohonnú jednotku. Práce na nej podľa Binotta úspešne pokračujú.

Továreň v Maranelle začala v poslednom období chrliť nové súčiastky. Charles Leclerc si ich v sobotu pochvaľoval, no pripomenul, že žiadne z noviniek nemajú za úlohu tím vystreliť z priepasti, v ktorej sa ocitol. Ide skôr o akési pomalé šplhanie sa smerom nahor.

V sobotu sa to odzrkadlilo ziskom štvrtého miesta, o čo sa postaral Leclerc. “Charles odviedol veľmi dobrú robotu, celkovo to bol dobrý deň pre náš tím,” reagoval po sobote Laurent Mekies, športový riaditeľ Ferrari. “Máme za sebou naozaj ťažké týždne a mesiace. Nájsť správny smer vývoja je veľmi dobrým povzbudením do ďalšieho snaženia. Nie je to také dôležité z pohľadu soboty, ale aspoň kvôli budúcemu smerovaniu a budúcemu roku. V tomto smere je to dobré znamenie.”

Kým Charles Leclerc mal pocit, že vylepšenia zafungovali, Sebastian Vettel si vraj veľký rozdiel medzi starým a vylepšeným autom nevšimol. Mekies sa pri pohľade na Leclercove výsledky priklonil k Monačanovi.

“Myslím si, že rolu zohralo veľa faktorov. Nie je dôvod byť z toho zrovna vo vytržení, ale dúfam, že po vylepšeniach v Soči a tiež tu, máme to dno už pár týždňov za nami. Snažíme sa prepracovať smerom k riešeniam,” vysvetľuje Mekies. “Je to dlhá cesta, určite sa objavia chvíle, keď budeme ako na hojdačke, ale ja si myslím, že sme po Soči a tiež teraz v sobotu spravili prvý krok. Dúfame, že naše auto už bude mať o čosi lepší výkon.”

Mekies nezabudol na to, že pod výsledkom sa podpísal aj výborný výkon Charlesa Leclerca a rovnako špecifický priebeh víkendu — tímy sa nestihli na kvalifikáciu a preteky pripraviť ideálne.

Zvyšok sezóny 2020 bude v prvom rade o zmiernení už napáchaných škôd. Ferrari chce v tom pokračovať už v Portimau. “O dva týždne máme pripravené nejaké ďalšie súčiastky, ktoré by mali skompletizovať tento balík,” prezradil Mattia Binotto, šéf tímu. “Všetko je to o vylepšovaní tohto projektu, aby sme našli cestu, ktorou sa vydať pre rok 2021.”

Zisky v oblasti aerodynamiky auta budú dôležité, ale pre Ferrari bude ešte dôležitejšie stiahnuť stratu svojej pohonnej jednotky. Posilňovať tento najslabší článok sa podľa Binotta úspešne darí.

“Budúci rok budeme mať úplne nový motor. Na dynamometroch ho už celé mesiace testujeme, máme dobrú odozvu,” tvrdí Binotto, ktorý vidí potenciál na stiahnutie straty súperov aj inde. “Do platnosti vojdú nové aerodynamické pravidlá, ktoré nás prakticky prinútia prerobiť zadnú časť auta. Budúci rok bude prakticky nemožné stiahnuť stratu na Mercedes, ale rozhodne je naším cieľom byť konkurencieschopnejší než dnes.”