logo F1online.sk

S “poriadnym riaditeľom pretekov” Wolff očakáva férový súboj o druhé miesto

Toto Wolff a Frédéric Vasseur
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala20. 11. 2023

Ani po dvoch rokoch od najkontroverznejších pretekov modernej Formuly 1 Mercedesu nedá spávať spôsob, akým sa Max Verstappen dostal k prvému majstrovskému titulu. Badať to na Totovi Wolffovi, ktorý pri otázke týkajúcej sa súboja Mercedesu a Ferrari šiel vykopávať vojnovú sekeru. Nezabudol totiž pripomenúť zlyhanie Michaela Masiho, bývalého riaditeľa pretekov.

Mercedes čaká ďalšia dôležitá bitka v úplnom závere sezóny. Tentoraz skrížia zbrane jazdci Ferrari a Mercedesu, ktorí sa pokúsia ukoristiť pre svoj tím druhé miesto Pohára konštruktérov, a teda viac ako desať miliónov dolárov. Obe stajne delia len štyri majstrovské body, takže nás čaká ešte zaujímavé divadlo.

Toto Wolff mal v Las Vegas prezradiť, čo očakáva od rozhodujúcich pretekov v Abú Zabí, nuž a jeho poznámka aj trochu prekvapila. A možno ani nie. “Pôjdeme tam s takmer totožným počtom bodov. S poriadnym riaditeľom pretekov by to malo byť v pohode,” odkázal šéf Mercedesu.

Určite však nebude sedieť na ihlách ako pred dvoma rokmi. “Ak mám byť úprimný, je fajn získať druhé miesto a spraviť pozitívnu bodku za sezónou, ale druhé miesto, tretie miesto… Ani po jednom nebudem šťastím celý bez seba. Poďme pretekať, o všetkom rozhodne posledný víkend. Oni sú veľmi rýchli a odviedli dobrú prácu.”

Mercedes odchádzal na letnú prestávku v pomerne jasnej pozícii tímovej dvojky. Pred tretím Aston Martinom mal náskok 49 bodov, štvrté Ferrari strácalo až 56 bodov. Scuderia však postupne sťahovala strieborné šípy a podarilo sa jej to aj v Las Vegas. Dokonca s trestom pre Carlosa Sainza.

Wolff si myslí, že Mercedes mohol pokojne skončiť aj na pódiu, keby sa nepokazilo niekoľko vecí. “Lewisa dvakrát trafili a George spravil chybu. Dokonale to sumarizuje našu sezónu; keby bolo keby,” lamentoval rakúsky biznismen a tretinový majiteľ stajne.

Keby sa Hamilton lepšie kvalifikoval, keby ho netrafil Sainz, keby nedostal defekt po kolízii s Piastrim a keby Russell nekolidoval s Verstappenom… “Keď Lewis nebol v premávke, rýchlosťou sme sa vyrovnali lídrovi. Tu však vzniklo gro rozdielov v pretekových časoch. Každý si je strojcom vlastného šťastia, ale my sme mali viac smoly. Dnes je z toho siedme a ôsme miesto. Tieto dva monoposty mohli skončiť na pódiu, ale neskončili.”

“Po Georgeovom incidente s Verstappenom sme dostali trest. Tým v podstate fajka zhasla. Mal rýchlosť na to, aby jazdil vpredu. Možno nie dostatočnú na Maxa, ale azda za ním,” znie verdikt 51-ročného Rakúšana. “Opäť sme mali rýchlosť, ale nemáme žiaden výsledok.”

Súvisiace články