logo F1online.sk

Verstappen akceptoval svoj trest. Leclerca mrzí, že nebol skutočný

Max Verstappen a Charles Leclerc
© Getty Images/Red Bull Content Pool
Mária Trenkler Stošeková
Mária Trenkler Stošeková19. 11. 2023

Max Verstappen má osemnáste víťazstvo v aktuálnej sezóne, čím prepísal svoj vlastný rekord. Dostal sa k nemu s pomocou bezpečnostného vozidla, ale pomohol si aj kalkulovaním s pravidlami a potenciálnymi trestami. Max Verstappen napokon uznal, že penalizácia bola oprávnená, no podľa Charlesa Leclerca by bolo spravodlivejšie, keby bola skutočná. Holanďan totiž v konečnom dôsledku zarobil.

O víťazstvo v Las Vegas sa začalo bojovať s využitím tých najväčších zbraní už pár metrov po štarte. Max Verstappen v prvej zákrute vytlačil z trate Charlesa Leclerca, ba dokonca sa na ňu nezmestil ani on sám, za čo prišiel trest. Čo bol však tento trest Charlesovi Leclercovi platný, ak Verstappen držal pozíciu na trati a mohol sa pokúsiť vybudovať si päťsekundový náskok?

Charles Leclerc po pretekoch uznal, že Verstappen sa v prvej zákrute ocitol v neľahkej situácii, no to nerieši spravodlivosť jeho trestu. “Max už za mnou bol a vysvetlil mi celú situáciu. Bolo to na hrane — bolo to za hranou, a myslím si, že tých päť sekúnd si zaslúžil.”

“Bol to tesné. Snažil som sa na to tlačiť aj mimo trate a udržať si pozíciu, ale nebol tam dostatočný grip. Tak to chodí. Bol penalizovaný, odpykal si trest, a podľa mňa to bola správna penalizácia,” zhodnotil rodák z Monaka.

Leclerc však vzápätí poznamenal, že v ideálnom prípade by Verstappen mal dostať príkaz vzdať sa svojej pozície. V súčasnej Formule 1 je totiž výhoda pozície na trati neraz väčšia ako päť sekúnd čistého času.

“Toto je jedna z tých situácií, pri ktorých by bolo lepšie, keby FIA požiadala jazdca o vrátenie pozície. Myslím si, že keď sa takto dostanete na čistý vzduch, získate dosť veľkú výhodu a môžete manažovať svoje pneumatiky,” zdôraznil Charles Leclerc.

Verstappen akceptuje trest, no výhodu nevidí

Max Verstappen bol spočiatku v kokpite skalopevne presvedčený o svojej nevine. Keď si však všetko nechal uležať v hlave, sám pripustil, že trest bol oprávnený a aj ho s pokorou prijal. V konečnom dôsledku ho táto penalizácia nepripravila o víťazstvo, takže zmieriť sa s ním nebolo veľmi ťažké.

“Stačí sa trochu vykloniť z ideálnej stopy a miera priľnavosti je strašne nízka, čo sa aj udialo. Brzdil som, no nemal som grip,” vrátil sa k prvej zákrute Max Verstappen. “Nechcel som Charlesa vytlačiť z trate, ale nedokázal som spomaliť. Šmýkal som sa na všetkých štyroch kolesách, a preto som bol široký.”

“V tej chvíli som bol plný adrenalínu a s rozhodnutím som nebol spokojný. Keď sa však teraz na to pozerám, pravdepodobne to bol správny verdikt. Po tom všetkom a s piatimi sekundami bolo určite náročnejšie sa dostať späť na čelo,” pokračoval Holanďan.

V súčasnej Formule 1 je skrátka výhodnejšie predbehnúť súpera aj takým spôsobom, ktorý pravidlá nedovoľujú, a následne prijať miernejší trest. Na boxovom múriku si to istotne uvedomujú a určite mali dobrý dôvod na to, prečo Leclerca nepustili pred seba a nevyhli sa tak päťsekundovej penalizácii.

“Nakoniec sme sa rozhodli zostať vpredu, takže potom dostanete päť sekúnd,” prikývol Max Verstappen a zároveň tvrdil, že netuší, či je to výhodnejšie. “V konečnom dôsledku neviem, čo je lepšie. Trest som si však odpykal, no nie? Istým spôsobom na tom nezáleží. Ak sa vrátite dozadu, pravdepodobne tiež stratíte nejakých päť sekúnd. Takže je to dosť podobné.”

Max Verstappen následne aj tak spadol za Charlesa Leclerca, ktorý mal fenomenálny úvodný stint. Keďže Verstappenova zastávka v boxoch mala byť minimálne o päť sekúnd dlhšia, zdalo sa, že Ferrari má všetko vo svojich rukách. To platilo až do výjazdu bezpečnostného vozidla, ktorý spôsobila kolízia Verstappena s Russellom.

Mercedes v dvanástej zákrute zatočil do Holanďana a takisto dostal trest. “Nespravil to naschvál,” zhodnotil Verstappen. “Myslím si, že skrátka nečakal, že ho v tej zákrute predbehnem. Šiel som na vnútrajšok a on zatočil, akoby tam nikto nebol. Asi ma nevidel.”

Súvisiace články