logo F1online.sk

Leclercov útok som vôbec nečakal, priznáva zaskočený Pérez

Sergio Pérez a Charles Leclerc
© Twitter/Red Bull Racing
Mária Trenkler Stošeková
Mária Trenkler Stošeková19. 11. 2023

Sergio Pérez už na druhej veľkej cene po sebe prišiel o cennú druhú priečku doslova v posledných sekundách veľkej ceny. Tentoraz ho o ňu pripravil Charles Leclerc, o ktorom sme si mysleli, že už je z bojov o druhé miesto odpísaný. Útokom à la Ricciardo v časoch svojej najväčšej slávy prekvapil dokonca aj Mexičana.

Jazdca Red Bullu môže mrzieť, že stopercentne nevyužil výjazd bezpečnostného vozidla a nechal si ujsť nielen pretekové víťazstvo, ale dokonca aj druhú priečku. Dá sa však na to pozerať aj inou optikou; po kolízii s Valtterim Bottasom v prvom kole môže byť rád, že sa vôbec dostal na pódium.

“Všetko sa to začalo naozaj ťažko a s rozsiahlymi škodami,” okomentoval stav svojho monopostu po incidente v prvej zákrute Sergio Pérez. “Najskôr sme si zlomili predné krídlo, takže sme boli odsunutí až na samotný chvost poľa.”

“Potom sme postupne predbiehali jedno auto za druhým a všetko to šlo dobre. V prvom stinte sme mali veľmi dobré tempo. Takto sme sa vrátili späť do boja. Do pretekov nás vrátil aj safety car,” vymenúva kľúčové momenty veľkej ceny.

Natiahnutím druhého stintu sa Sergio Pérez dostal do čela pretekov. Keď teda vyšiel na trať Bernd Mayländer, Red Bull dostal do daru cenné sekundy, ktoré Péreza dostali na druhé miesto za Charlesa Leclerca. Ak chcel Monačan pozíciu na trati, musel na nej zostať. Navyše už nemal k dispozícii žiadne mediumky.

“Charlesa som predbehol, ale nedokázal som sa mu vzdialiť,” opisuje bitku z druhej polovice pretekov. “Na monoposte som mal tak trochu priveľké krídlo, takže som mal zníženú maximálku na rovinkách a nedokázal som sa utrhnúť. Potom prišiel Max a predbehol nás oboch.”

Holanďan tento víkend jazdil s nastavením na menej prítlaku, čo mu síce nepomáhalo držať pod kontrolou degradáciu pneumatík a ich drobenie, ale na rovinkách mu to prišlo vhod. Z rovnakého dôvodu dokázal s Pérezom držať krok aj Leclerc.

Pérez si druhé miesto pripísal po Leclercovom prebrzdení osem kôl pred koncom. “Charles šiel rovno. Pri takých nárazoch vetra to bolo ťažké. Aj ja som párkrát prebrzdil, našťastie som sa udržal na trati.”

“A na konci ten súboj s Charlesom — nečakal som to od neho. Bol za mnou o 0,7 sekundy, no v brzdnej zóne sa zrazu zjavil pri mne. Takže gratulujem jemu aj Maxovi,” pochválil Leclerca za jeho výkon.

Veľká cena Las Vegas nesklamala, určite nie jej preteky. Na trati sa toho udialo dosť, a tak podľa Péreza naplnila očakávania. “Boli to dobré preteky. Odtrhnúť sa od ľudí za vami však nebolo ľahké. Trochu to pripomínalo Baku, kde to má auto vpredu vždy o čosi náročnejšie. Myslím si teda, že to naplnilo očakávania.”

Súvisiace články