logo F1online.skF1online.sk

Alonso by vraj v Red Bulle Verstappenovi nezavaril. Dôvodom je kvalifikačné manko

Max Verstappen a Fernando Alonso
© Twitter/Red Bull
Tomáš Masár
Tomáš Masár11. 11. 2023

Formulový svet obletela prednedávnom kačica, podľa ktorej mal Fernando Alonso po sezóne zamieriť do Red Bullu. Táto informácia sa síce následne ukázala byť nepravdivá, no jednotlivé persóny F1 sa napriek tomu začali zamýšľať nad tým, ako by si 42-ročný matador po boku trojnásobného majstra sveta počínal. Taký Peter Windsor sa nazdáva, že veľmi dobre nie. Podľa niekdajšieho manažéra Willamsu by síce Španiel Holanďanovi v pretekovom tempe stačil, no v kvalifikácii by už o čosi zaostával– čo by sa v konečnom dôsledku postaralo o rozdiel.

Sergio Pérez sa vo farbách Red Bull evidentne trápi. Zatiaľ čo jeho tímový kolega zbiera jedno víťazstvo za druhým, Mexičan v poslednom období nanajvýš zmôže na pódium – aj to len sporadicky. Naskytá sa preto relevantná otázka, či nie je na čase Checa nahradiť. Lenže kým? Norris a Albon sú zazmluvnení a Cunoda s Ricciardom dosiaľ oslnivé výkony nepredvádzali. Špekulovalo sa síce o Fernando Alonsovi, ale ten sa voči prestupu do Milton Keynes jasne vyhranil. Navyše, podľa Petera Windsora ani vedenie rakúskeho celku o možnosti angažovať Španiela nikdy skutočne neuvažovalo, a to pre jeho – nalejme si čistého vína – intrigánsku povahu.

„Nazdávam sa, že si po pretekoch v Brazílii určite veľa ľudí povedalo: ´Nebolo by skvelé, keby pôsobil po boku Verstappena v Red Bulle Alonso?´ Mojou odpoveďou na to je, že Red Bull mal príležitosť získať Alonsa po tom, čo opustil Ferrari. Myslím si, že Alonso bol presvedčený o tom, že mu jedného dňa zazvoní telefón, no nikdy sa tak nestalo,“ uviedol Peter Windsor.

„Domnievam sa, že Helmut Marko a Christian Horner si totiž myslia, že Alonsova osobnosť a sila jeho osobnosti môže priniesť do tímu rozkoly. A to je niečo, čo nechcú, aby sa stalo v tíme, ktorý je pod patronátom Maxa Verstappena,“ vysvetlil Windsor. „Za tímovú dvojku chcú niekoho, kto loď príliš nerozkýva, niekoho ako je Sergio Pérez.“

Windsor sa okrem toho nazdáva, že ak by aj Red Bull po Alonsovi predsa len siahol, rodák z Ovieda by očakávania fanúšikov nenaplnil a Verstappenovi by príliš nezavaril.

„Nielen kvôli veku, ale preto, že nie taký dobrý na jedno kolo ako Max,“ poznamenal 71-ročný Austrálčan. „Nemyslím si, že by bol následne schopný dohnať toto manko v pretekoch, a to aj napriek tomu, že je možno o niečo lepší pretekár (z hľadiska pretekového tempa, pozn. red.) ako Max.“

„V každom prípade je otázne, či je tomu skutočne tak (či je Alonso z hľadiska pretekového tempa lepší). Max vie totiž dobre využívať všetky premenné a udržiavať auto kolmo a pekne na ceste, a to bez ohľadu na to, čo sa deje,“ doplnil Windsor.

Súvisiace články

Diskusia