logo F1online.sk

Gasly dodnes nerozumie vyhadzovu z Red Bullu: Chcem, aby mi to Marko vysvetlil, hovorí

Pierre Gasly
© Renault SAS
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

Pierre Gasly bol v počiatočnej fáze kariéry na istý okamih tímovým kolegom Maxa Verstappena, no rovnako ako Alex Albon a Sergio Pérez po ňom, si na Holanďanovi vylámal zuby. Na rozdiel od britsko-thajského pretekára a Mexičana však dostal omnoho menej príležitostí – čo ho do dnešných dní poriadne škrie a čomu zároveň nerozumie. Francúz preto plánuje hodiť s Helmutom Markom spoločnú reč a získať odpovede na svoje nezodpovedané otázky.

Gasly bol len po roku strávenom vo Formule 1 povýšený z „béčkového“ Toro Rossa do „áčkového“ Red Bullu. Pomerne neskúsený Francúz naďabil v tíme z Milton Keynes na už plne etablovaného Maxa Verstappena, ktorý si na rodákovi z Rouenu poriadne zgustol, doslova a dopísmena ho udupal do zeme a ten sa následne porúčal naspäť do Faenzy.

Na rozdiel od svojich nástupcov však dostal Gasly omnoho menej šancí na to, aby presvedčil vedenie Red Bullu o svojich schopnostiach, čomu vraj dodnes tak úplne nerozumie. Francúz totiž nepodával horšie výkony ako Albon či Pérez, no zatiaľ čo títo dvaja odjazdili za „malinovkárov“ desiatky pretekov, v prípade Gaslyho išlo ledva o dvojciferné číslo.

Pretekár Alpinu by preto niekedy rád zašiel s Helmutom Markom „na pivo“ a medzi štyrmi očami si s Rakúšanom vydiskutoval, prečo sa vedenie Red Bullu zachovalo k jeho osobe tak, ako sa zachovalo.

„Dúfam, že jedného dňa dostanem príležitosť sa (s vedením Red Bullu a špecificky Helmutom Markom, pozn. red.) s nimi pozhovárať, ale hlboko vo vnútri viem, že sú to múdri ľudia,“ uviedol v podcaste Beyond The Grid Pierre Gasly. „Môžu mať na určité veci svoje vlastné názory, ale niektoré veci boli úplne jasné,“ poznamenal tajuplne Francúz.

„Nebolo to fér (ako sa ku mne zachovali), ale je to tak, ako to je. Naučil som sa, že v tomto športe nie je vždy všetko fér. Po tom, čo som opustil AlphaTauri a započal príbeh s Alpinom, som túto kapitolu uzavrel a nazdávam sa, že v jeho farbách získavam skúsenosti, zručnosti a som dôraznejší, čo mi vďaka mojim predchádzajúcim skúsenostiam umožňuje byť každý deň lepší, ako som bol včera.“

Degradácia z Red Bullu do AlphaTauri prišla v prípade Gaslyho len krátko pred tragickým úmrtím Anthoina Huberta, ktorý bol Pierrovým blízkym priateľom. Francúz sa tak v relatívne krátkej dobe musel vyrovnať hneď s dvoma ranami osudu.

„Bol to šok,“ povedal Gasly. „Zvláštne na tom je, že v momente, keď som sa to dozvedel, som si v telefóne prezeral staré fotky a zastavil som sa pri fotke s Anthoinom z čias, keď sme boli spolužiaci a na poslednej večeri, na ktorú sme zašli v Budapešti pred letnou prestávkou.“

„Nemyslím si, že je niekto vo svojom živote pripravený stratiť priateľa a zároveň veľmi blízkeho priateľa v tak mladom veku. Bohužiaľ to nebol prvý veľmi blízky priateľ, ktorého som stratil. Bolo sa neuveriteľne ťažké cez to dostať. Po tom, čo sa stalo v Spa, si však myslím, že sa vo všeobecnosti zmenil môj prístup k životu a môj postoj k ľuďom, ktorí sú pre mňa dôležití. Odrazu si vážite každú sekundu, ktorú môžete stráviť s týmito blízkymi ľuďmi. Nikdy totiž neviete, kedy to bude naposledy,“ uzavrel Gasly.

Súvisiace články