logo F1online.sk

V budúcom roku môžeme bojovať o titul, nádeja sa Norris

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Masár
Tomáš Masár9. 11. 2023

„Comeback“, aký predviedol v aktuálnej sezóne McLaren, sa v najvyššej motoristickej súťaži vidí naozaj len zriedka. Zatiaľ čo na začiatku ročníka okupoval tím z Wokingu iba priečky na chvoste štartového poľa, v súčasnosti je po Red Bulle druhým najsilnejším aktérom na štartovom poli. Lando Norris sa preto nádeja, že ak má niekto zosadiť dominantný rakúsky celok z pomysleného formulového trónu, bude to práve britská stajňa, ktorej sa to podarí.

McLaren sa po troch signifikantných aktualizáciách zlepšil priam o dve triedy a z celku, ktorý bol do počtu, sa razom stal tím, ktorý na pravidelnej báze získava pódiá. Vo Wokingu vládne s aktuálne dosahovanými výsledkami síce spokojnosť, no ešte stále tomu chýba povestná čerešnička na torte, ktorou sú v tomto prípade víťazstvá v pretekoch.

Tie McLaren nateraz nedosahuje, no Lando Norris verí, že už čoskoro by mohol. Brit je optimistický a nádeja sa, že si papájoví môžu v nadchádzajúcom ročníku robiť zálusk na prvenstvá v pretekoch, a rovnako tak aj na prvenstvo v šampionáte.

Na otázku, či si myslí, že bude McLaren v budúcej sezóne schopný bojovať o víťazstvá v pretekoch a prípadne aj o celkový triumf v šampionáte, Norris odvetil: „V prvom rade považujem za veľmi dôležité, že sa nám podarilo po tom, ako sme boli na tom v Bahrajne, dostať sa na dostrel Red Bullu a môžeme hovoriť o tom, že sa ho pokúsime vyzvať. Je to pre nás dobrým znamením,“ vyslovil sa 23-ročný mladík.

„Zároveň vieme, že v budúcom roku prinesieme ešte množstvo ďalších vylepšení, z čoho som nadšený. Je to však nateraz pomerne vzdialená budúcnosť. Nechcem na to myslieť, do budúceho roka na to nemá zmysel myslieť. Som ale optimista a verím, že to ako tím môžeme dosiahnuť (zbierať víťazstvá a potenciálne aj zvíťaziť v šampionáte, pozn. red.),“ poznamenal držiteľ trinástich pódiových umiestnení.

McLarenu patrí v súčasnosti piata priečka v Pohári konštruktérov, a to aj navzdory tomu, že v úvodnej fáze ročníka okupovali Briti iba chvost štartového poľa. Norris sa preto nazdáva, že pokiaľ by jeden z najúspešnejších tímov všetkých čias disponoval súčasným balíkom už od počiatku sezóny, v tímovej súťaži by mu momentálne s prehľadom prináležalo druhé miesto.

„Práve som hovoril Maxovi, že odkedy sme v Rakúsku nasadili vylepšenia, som čo do počtu získaných bodov druhým najlepším pilotom na štartovom rošte,“ poznamenal Lando. „Myslím si, že sme mali z hľadiska bodov potenciál byť druhým najlepšie skórujúcim tímom. Vzhľadom na to, že sme priniesli niekoľko masívnych vylepšení (až v priebehu sezóny) a keď vezmeme do úvahy, že hovoríme o tom, že chceme vyzvať Red Bull, si však myslím, že sme toho v tomto roku dosiahli skutočne dosť,“ doplnil Norris.