logo F1online.skF1online.sk

Verstappen mal v Sao Paule len dvoch protivníkov: Landa Norrisa a veľkoplošné obrazovky

Max Verstappen a Lando Norris
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2023

Je priam neuveriteľné, s akou ľahkosťou Max Verstappen zbiera víťazstvá. V Sao Paule sme ho od začiatku pretekov takmer ani nevideli, a keď nám ho réžia konečne ukázala v zábere, ani sme ho vidieť nechceli; vrcholila totiž bitka Fernanda Alonsa so Sergiom Pérezom. Holanďan však hovorí, že jeho preteky neboli také nezáživné; zaskočili ho dvaja súperi.

V nedeľu sme videli dva pevné štarty, no Max Verstappen nezaváhal ani na jednom. Krušné chvíle čakali úspešného obhajcu titulu až na začiatku ôsmeho kola. Lando Norris sa ho držal ako kliešť, no nechcel sa pozerať len na zadné krídlo Red Bullu. Pilot McLarenu zahájil útok.

“Odrazu sa mi veľmi priblížil. Nečakal som, že to v prvej zákrute skúsi!” priznal svoje prekvapenie Max Verstappen, ktorý takmer nikdy nemusí odrážať útoky súperov, keď sa vozí na čele pretekov. “Ale áno, v tom kole som si musel trochu minúť svoju batériu,” uškrnul sa.

“Musel som ju využiť v prvej a štvrtej zákrute, aby som sa ubránil, a potom sa pokúsil udržať si svoj náskok,” priblížil minisúboj s Landom Norrisom, ktorý sa už neskôr nezopakoval. “Myslím si, že v tej fáze pretekov bolo veľmi dôležité starať sa o pneumatiky, aby ste mohli zastaviť v dobrom kole.”

Podľa Maxa Verstappena sa mu podarilo vypracovať si náskok pred Landom Norrisom až v závere stintov, a to vďaka lepšej práci s pneumatikami. “Zvonku to možno vyzeralo trochu ľahko, ale väčšinu stintu Lando dorovnával moje časy. Až posledných päť alebo desať kôl sa zdalo, že máme lepšiu degradáciu. V úvode stintu som sa však rozhodne musel koncentrovať. Nemohol som si dovoliť spraviť chybu. Keďže tu je opotrebovanie pneumatík vysoké, nebola to najľahšia jazda.”

“Nemôžete sa skrátka uvoľniť a v zákrutách sa len voziť bez toho, aby to malo následky. Musíte byť koncentrovaní. My sme však všetko urobili dobre, či už z hľadiska stratégie alebo pitstopov, takže som spokojný,” zhodnotil nedeľu aj z tímového pohľadu.

Max Verstappen sa však v druhej polovici pretekov predsa len mohol trochu uvoľniť. Pred Landom Norrisom mal už niekoľkosekundový náskok a na čele to už mohla byť aj trochu nuda. Jazdu osamote si preto spestril sledovaním bitky medzi Fernandom Alonsom a Sergiom Pérezom, čo ho takmer stálo cenné sekundy a možno aj pozíciu.

Jeho druhým nepriateľom v Sao Paule sa tak stali obrazovky. “Keď som na veľkoplošných obrazovkách vedľa okruhu sledoval Pérezovu a Alonsovu bitku o tretie miesto, v štvrtej zákrute som takmer vyletel z trate!”

Verstappen sleduje obrazovky vedľa trate pravidelne. Helmut Marko napríklad po pretekoch v Belgicku priznal, že mali aj trochu strach z toho, že Holanďan sa v závere pretekov pokúsi zajazdiť najrýchlejšie kolo, hoci mu tím zakázal zastaviť po nové čerstvé pneumatiky. Športovému poradcovi červených býkov totiž vtedy bolo jasné, že Verstappen z veľkoplošných obrazoviek vyčíta, že extra bod mu medzičasom vyfúkol Lewis Hamilton.

Najrýchlejšie kolo síce v Sao Paule nezískal, ale rekordov a neuveriteľných štatistík má už požehnane. Už dnes má istotu toho, že prekoná rekord Alberta Ascariho z roku 1952, ktorý doposiaľ vyhral najväčší podiel pretekov v sezóne. Ascari ich v spomínanom roku ovládol 75 percent. Max Verstappen má už teraz garantované, že sa dostane nad hranicu 77,27 percenta, aj keby v Las Vegas a Abú Zabí nezvíťazil.

Súvisiace články

Diskusia