logo F1online.sk

Pérez po fotofiniši vyzdvihol Alonsovo majstrovstvo: Takto sa nedá pretekať s hocikým

Fernando Alonso a Sergio Pérez
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2023

Sergio Pérez si v tejto sezóne musel vypočuť množstvo kritiky, ale po pretekoch v Sao Paule treba uznať, že sa ukázal v najlepšom možnom svetle. S Fernandom Alonsom zviedol krásny súboj, ktorý nás doslova dvíhal zo sedadiel. Bitka potešila aj jeho, keďže pretekať koleso na koleso s takou intenzitou sa podľa neho nedá len tak s hocikým.

Pódium po štarte z deviatej priečky by bola pekná odmena pre Sergia Péreza, ale nakoniec mu ju vzal doslova spred nosa Fernando Alonso. V strhujúcom šprinte k cieľovej páske rozhodli stotinky sekundy. Fotofiniš bol čerešničkou na torte, ktorú spoločne piekla táto dvojica posledných osemnásť kôl.

Pódiové čakanie Sergia Péreza trvá šesť veľkých cien. Mohol ho ukončiť už v Sao Paule, keby sa mu viac darilo v úvode pretekov. “Dosť dlho mi trvalo, kým som sa dostal pred Mercedes. To mi v podstate pokazilo preteky.”

“Potom sme boli celý čas trochu v nevýhode oproti Fernandovi, no ku koncu sme ho sťahovali. Boli sme naozaj blízko pódia,” hovorí Mexičan, ktorý si z Brazílie odnáša len zemiakovú medailu. “Ale musím zagratulovať Fernandovi, pretože to bol skvelý súboj. Bolo to veľmi férové pretekanie.”

“A to je naozaj dobré. Aj keď bojujeme takto tvrdo, vždy sme si nechali dostatok miesta. Myslím si, že na štartovom rošte je len veľmi málo jazdcov, s ktorými by ste mohli predvádzať niečo takéto. Viete, že Fernando sa pokúsi rozohrať svoju hru, ale vždy je férový,” vyzdvihol Alonsovo jazdecké umenie Sergio Pérez. “Boli to skvelé preteky. Nech by už získal pódium ktokoľvek, myslím si, že by si ho zaslúžil. Získal ho on.”

V rozhovore pre Sky Sports ešte na margo posledných kôl doplnil: “Podľa mňa veľa jazdcov by sa z toho súboja mohlo niečo naučiť. Bojovali sme tak, ako by to malo vyzerať. Ja som prehral, ale je to v pohode, pretože to bola skvelá bitka.”

Fernando Alonso celý posledný stint doslova cvičil Sergia Péreza a učil ho, ako si lepšie pripraviť výjazd z tretej a následne dvanástej zákruty. Mexičan z týchto zákrut buď nevystrelil dostatočne rýchlo, alebo si na rovinku nenechal dostatok šťavy v batérii.

Pri spätnom pohľade je so svojimi pokusmi spokojný. “Nemyslím si, že by som niečo mohol spraviť inak. Rád by som skončil na pódiu, jeho strata ma bolí, ale som rád, že ho získal Fernando, pretože odjazdil dobré preteky.”