logo F1online.sk

Alonso si podal Ocona: On ešte stále nevyzrel

Esteban Ocon
© Twitter/Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2023

Fernando Alonso bezprostredne po nehode s Estebanom Oconom volil neutrálny, ba až diplomatický jazyk, čo sa však nedá povedať o Francúzovi z Alpinu. Keď sa Španiel dopočul, že bol obvinený zo spôsobenia nehody, aj Alonso otvorene povedal, čo si myslí o svojom bývalom kolegovi.

V uplynulých dvoch sezónach obliekal farby Alpinu aj Fernando Alonso. Následne sa však spoločne s Oscarom Piastrim vydali na skusy do perspektívnejších tímov. Odvtedy sú z Alonsa a Ocona súperi, nuž a po sobote v Sao Paule sa zdá, že ich spoločné pôsobenie v jednom tíme príliš nezblížilo. Koniec-koncov, to sme si vlastne mohli uvedomiť už na konci minulého roka, keď sa Esteban Ocon vystatoval, že v Alpine odvádzal “98 percent roboty”.

Táto dvojica napísala ďalšiu kapitolu v rozstrele, v ktorom sa zrazila. Ocon z nehody obvinil Fernanda Alonsa, ktorý mu podľa neho nenechal žiadne miesto a zatočil doňho. Pohľad z tribúny však jasne odhalil, čo sa v tretej zákrute stalo: Ocon i napriek svojmu presvedčeniu stratil kontrolu nad monopostom a z vnútrajška zákruty vyletel až do trajektórie Fernanda Alonsa.

Keď sa novinári spýtali Fernanda Alonsa na to, čo si myslí o Oconových vyjadreniach, Španiel pálil ostrými. “Áno, počul som, čo ten chlapík povedal,” rozosmial sa. “On je ešte stále veľmi nevyzretý a vôbec nezmenil štýl, akým sa pozerá na veci.”

“Ale dobre, ani veľa iných vecí sa nemení. Ocitol sa za mnou rovnako ako minulý rok, nuž a za mnou aj skončil,” zakontroval najskúsenejší pilot v padoku. “Takže všetko je v normále.”

V šprinte sa Fernando Alonso dostal z pätnástej priečky až na jedenástu, čo by mu na body nestačilo ani v nedeľných pretekoch. Zistil však dve veci; Aston Martin má v pretekoch dobré tempo, a piloti Alpinu by vraj mali navštíviť očného.

Tentoraz si však posvietil na Pierrea Gaslyho. “Kedykoľvek sa vo vašej blízkosti zjaví Alpine, musíte byť extra opatrní. My sme sa dotkli v nájazde do šiestej zákruty. Oni si musia myslieť, že naše auto je užšie, než v skutočnosti je. Ja som sa opäť ocitol na tráve,” pokrútil hlavou Alonso, ktorý aj vo vysielačke hlásil dotyk monopostov.

“Ale boli to zábavné preteky plné akcie a súbojov koleso na koleso. Zabavil som sa, žiaľ, neboli z toho žiadne body. Mali sme dobrú rýchlosť, čo je fajn znamenie pred nedeľou,” potešil sa nad vyhliadkami Aston Martinu, ktorý bude štartovať z druhého radu.

Prichádza do úvahy zisk pódia? “Keby sme preteky zvládli perfektne, bolo by to možné. Mercedes je stále veľmi rýchly, rovnako Lando, takže nakoniec sa dotiahnu. Pokúsime sa však o bezchybné preteky. Ak získame pódium, bude to fantázia, ale berieme aj prvú päťku.”