logo F1online.sk

Red Bull je na nás stále prirýchly, priznáva Norris

Lando Norris
© LAT Images/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala5. 11. 2023

Pre priaznivcov McLarenu bol brazílsky šprint akousi emočnou horskou dráhou, ktorá však nemala najšťastnejší koniec. Lando Norris ani tentoraz nedokázal získať prvú priečku, keďže mu ju vyfúkol Max Verstappen. Norris na jednej strane ľutuje chybu zo štartu, no zároveň si uvedomuje, že jeho monopost zatiaľ nekonkuruje Red Bullu RB19.

Tábor papájových v úvode šprintu zamrazilo. Najskôr sa cez Landa Norrisa dostal Max Verstappen, následne sa to podarilo aj Georgeovi Russellovi. Mladík v službách McLarenu si až následne prinavrátil sedem bodov za druhé miesto. Chvíľami sa zdalo, že ešte by mohol potrápiť Holanďana na čele, ale tieto nádeje napokon pohasli.

Lando Norris dostal na tlačovke úlohu previesť divákov svojím štartom. “Previesť vás… Bol som prvý a potom som bol druhý,” svojsky odľahčil svoju odpoveď. Niečo však k štartu prezradil aj následne na tlačovke a pre Sky Sports F1. “Viem, že som mal o trochu lepší počiatočný odpich, možno to bol reakčný čas alebo niečo iné, no druhá fáza nebola vôbec taká dobrá. Aj to sa stane.”

Pilot McLarenu chce v nedeľu vyštartovať lepšie, no tentoraz bude stáť na výhodnejšej ľavej strane. “Musíme to prešetriť a do nedele sa to pokúsiť vylepšiť. Tak to však chodí. Niekedy nepotrebujete veľa, aby ste sa dostali na úroveň iného jazdca. A potom pilot na vnútrajšku sa do toho môže oprieť a všetko je stratené. Také je pretekanie, no je to vec, ktorú chceme do zajtra zlepšiť.”

A určite si bude musieť dávať väčší pozor v prvých kolách. “Ak mám povedať pravdu, George ma trochu nachytal v desiatej zákrute. Prekvapilo ma, že na to tak tlačil, no na druhej strane za to podľa mňa zaplatil.”

McLaren celkom dobre pracoval s pneumatikami. “Myslím si, že som mal veľmi silný stint v porovnaní so všetkými, teda okrem Maxa. Max mal vždy niečo extra v rukáve. Rýchlosť Red Bullu a Maxa je na nás teraz príliš,” pripustil Norris. “Skúšal som to a v niektorých chvíľach som si hovoril, že sa mu viem priblížiť, ale nestačilo to.”

Zvyšok poľa po pár kolách odpadol a ani Sergio Pérez sa nedokázal priblížiť líderskej dvojici. Z Landa Norrisa bol tak jediný prenasledovateľ Maxa Verstappena, ktorý by mohol baviť divákov aj v nedeľu. Na rozdiel od Péreza má totiž nové softy a štartuje zo šiestej priečky.

“Nedeľa bude písať iný príbeh, podľa mňa sa nestačí pozerať len na dnešok,” koriguje očakávania rodák z Bristolu. “Prvotné pocity hovoria, že máme rýchlosť, a hovoria aj to, čo by ostatní mohli dosiahnuť, ale to bude iná situácia. Možno keby mal George viac kôl na to, aby sa v kokpite usadil a trochu sa staral o pneumatiky, možno by na tom bol o trochu lepšie. Máme veľmi veľa otáznikov a čaká nás nový deň, všetko bude závisieť aj od počasia, vetra a ďalších vecí, ktoré to môžu ovplyvniť.”

“Mali sme dobrú rýchlosť a cítim sa sebavedomý, že sa dokážeme prebojovať cez pole, predbiehať a zabaviť sa, ale keďže Max štartuje z pole position a ja šiesty, tak to bude určite náročnejšie ako v sobotu. Ale skúsime to,” ubezpečil Norris.

Oscar Piastri pred Fernandom Alonsom (LAT Images/McLaren)

Piastriho mrzí útok v štvrtej zákrute

Oscar Piastri na body nedosiahol. Víkend v Brazílii mu skrátka nevychádza. Za treťou zákrutou sa už ocitol na zadnom krídle Charlesa Leclerca, no potom sa jeho progres rozplynul ako ranná hmla, keď vyšiel z trate a spadol za Cunodu, Sainza a Ricciarda.

Museli to byť však zábavné preteky, napríklad, keď využil zaváhanie Daniela Ricciarda pri útoku na Sainza a predbehol ho. “V skutočnosti boli. Udialo sa toho veľa,” skonštatoval Oscar Piastri. “Mal som veľmi dobrý štart, no pokúsil som sa to ešte vyšperkovať v štvrtej zákrute, kde som to trochu prehnal. Prišiel som o všetky svoje zisky.”

“Udialo sa toho dosť a naučil som sa veľa vecí na nedeľu z hľadiska pretekania aj pneumatík,” prezradil mladý Austrálčan. “Budem štartovať z rovnakej priečky, ale okolo mňa budú úplne iné autá. Uvidíme, čo sa naučíme počas noci a dúfame, že nedeľa bude o čosi úspešnejšia.”