logo F1online.sk

Ocon má vlastný pohľad na kolíziu: Chybu som nespravil, Alonso mi nenechal miesto

Zničený monopost Estebana Ocona
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Kolízie v kvalifikácii nie sú veľmi časté. V Sao Paule sme sa však jednej raritnej nehody dočkali, keď v tretej zákrute kolidovali Esteban Ocon a Fernando Alonso. Kto má väčší podiel viny na tomto incidente? Francúz má vo veci jasno a ukazuje prstom výlučne na jazdca Aston Martinu.

Esteban Ocon po nehode nalepil na Fernanda Alonsa nálepku “idiot”. Bol skalopevne presvedčený, že doňho Alonso zatočil. Z palubných záberov to vyzeralo trochu inak. Francúz na moment stratil kontrolu nad svojím monopostom, čo ho takmer po dotyčnici vystrelilo zo zákruty a priamo do cesty Španielovi.

Nasledoval náraz do bariéry a koniec šprintového rozstrelu pre Estebana Ocona. “Bol to tvrdý náraz. Po takom náraze, samozrejme, sa cítim byť trochu ubolený, ale na tom nezáleží. Teraz pôjdeme pretekať.”

A kto bol teda na vine? Ak by ste čakali, že sa Ocon pozrie na opakované zábery a pred novinármi prizná aspoň časť viny, mýlili by ste sa. “Je to horká pilulka, pretože v tom kole sme boli na ceste za dobrým zlepšením a mali sme postúpiť do Q2.”

“Do cesty sa nám však dostal Fernando. Počul som ľudí tvrdiť, že som stratil kontrolu nad monopostom, čo nie je pravda. Takéto korekcie ste mohli vidieť po celom padoku, dokonca aj Lando vo svojom najrýchlejšom kole spravil podobnú korekciu a šiel takto široko.”

“Fernando uprostred zákruty zatočil doľava, nenechal mi dostatok miesta a kolidovali sme,” prskal nespokojný Francúz. “Ale napokon na tom nezáleží, už je to za nami. Teraz sa koncentrujeme na preteky.”

Komisári si predvolali oboch jazdcov, ale nikoho napokon nepotrestali. Je pravda, že Fernando Alonso mierne zatočil doľava, ale Esteban Ocon mal ešte dostatok priestoru, keby v zákrute nestratil kontrolu nad monopostom.

Alonso nebol taký útočný a zhodnotil, že bol skrátka v nesprávny čas na nesprávnom mieste. “Žiaľ, kvalifikáciu sme nestihli dokončiť. Je to škoda, že už obe autá vypadli z kvalifikácie, a že obe sú také poškodené. Takto sme to nechceli.”

“Ešte som nevidel opakované zábery. Niekto mi povedal, že stratil kontrolu nad autom. Také veci sa stanú; ste na nesprávnom mieste v nesprávny čas,” povzdychol si Španiel.