logo F1online.skF1online.sk

Vasseur si povzdychol nad umiestnením garáže Ferrari

Carlos Sainz
© Twitter/Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Po piatkovej kvalifikácii sa vo viacerých tímoch pustili do analyzovania toho, čo mohli spraviť lepšie. Spokojnosťou nesršia ani vo Ferrari. Jeho šéf Frédéric Vasseur lamentuje aj nad umiestnením garáže, ktoré vraj talianskej stajni skomplikovalo rozhodujúce momenty kvalifikácie.

Charles Leclerc si v piatok dokázal vybojovať druhú priečku, ale Carlos Sainz skončil až ôsmy. Po treste pre Georgea Russella si síce ešte o jednu priečku polepšil, ale je jasné, že tím ako Ferrari nemôže jasať nad siedmou štartovou pozíciou.

Šéf tímu Frédéric Vasseur si po piatku povzdychol nad tým, že jeho stajňa má hneď druhú dvojicu garáží v boxoch. Tím sa tak nedokázal dostať na čelo balíka a zajazdiť svoje kolo v úplnom úvode Q3, keď boli podmienky suverénne najlepšie.

“Umiestnenie našej garáže v boxoch zahralo proti nám v Q3,” vyhlásil Frédéric Vasseur. “Pred nami sa totiž ocitol celý rad monopostov, čo našim jazdcom skomplikovalo život z hľadiska manažmentu teplôt pneumatík.”

Charles Leclerc sa však vo vysielačke pýtal, či by ho tím nepustil aj skôr. “Nemôžeme počkať na konci boxov, aby sme boli na trati ako prví?” opáčil Monačan a o pár sekúnd začali mechanici pripravovať monopost na výjazd z garáže. Medzitým sa však pred neho stihli dostať Alonso, Stroll, Hamilton, Verstappen a Russell. Carlos Sainz mal pred sebou ešte aj Landa Norrisa.

Poradie garáží je určené výsledkami v minuloročnom šampionáte. Ferrari ako druhý najlepší tím má aj garáže na druhej priečke za Red Bullom, ktorý si v Sao Paule vybral boxy hneď na začiatku pit lane.

“Každý mal k dispozícii len jeden výjazd, ale Charles svoje auto dobre zmanažoval a zabezpečil nám štart z prvého radu,” pochválil Leclerca jeho šéf. “O náročnosti podmienok na trati vypovedá aj fakt, že keď preťal cieľovú čiaru, tak mal pocit, že jeho kolo nebolo vôbec dobré.” Rovnaký pocit mali aj ostatní piloti vrátane Maxa Verstappena.

Čím neskôr ste sa však objavili na trati, tým to bolo horšie. “Keď neskôr vyrazil na trať, musel čeliť silnejšiemu vetru než ostatní. Poslední traja jazdci, ktorí opustili garáž, boli aj poslední traja vo výsledkoch,” poukazuje na koreláciu medzi podmienkami a výsledkami Vasseur.

Liekom na problémy Ferrari by bolo skrátka vyraziť z garáže skôr, no aj to má svoje nevýhody. “My sme na vstupe do boxov za Verstappenom a Pérezom. Keď však vyrazíte príliš skoro, riskujete, že budete mať príliš studené pneumatiky, čo za takýchto podmienok nie je dobré. Treba hľadať balans. A keď ste na vjazde do boxov a ostatní sa dostanú pred vás, tak majú výhodu. Nakoniec to však dobre dopadlo.”

Vasseur našiel aj jedno pozitívum pri pohľade na výsledky kvalifikácie, keď sa chopil šance zažartovať si na Pérezov účet. “Aspoň sa neocitneme v sendviči medzi Verstappenom a Pérezom!”

Súvisiace články

Diskusia