logo F1online.skF1online.sk

Keby sa nezmenilo počasie, Q3 by bola veľmi zamotaná, myslí si Verstappen

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Prostý pohľad na výsledky kvalifikácie naznačuje, že Max Verstappen opäť všetkých strčil do vrecka. Pohľad pod pokrievku však odhalí úplne iný obraz. Trojnásobný majster sveta uznáva, že štartový rošt mohol vyzerať aj inak, keby sa búrkové pásmo oneskorilo o pár minút.

Pre Maxa Verstappena je to už jedenásta pole position v tejto sezóne. Na jej zisk musel poraziť v prvom rade Charlesa Leclerca, ktorý obsadil druhé miesto so stratou necelých troch desatín sekundy, a tretieho Lancea Strolla. Aston Martin s mankom šiestich desatín však pripomína autá z “druhého sledu”.

Čierne kone na čele s Landom Norrisom a Oscarom Piastrim sa nechopili svojej šance, a tak výsledky vyzerajú veľmi jednoznačne v prospech Holanďana. Keby sa však počasie nezmenilo a pokračoval by trend z Q1 a Q2, pole position by rozhodne nemal istú.

“Rozdiely boli veľmi malé. Myslím, že sme boli dosť konkurencieschopní, takže nikto netušil, kto sa v Q3 ocitne vpredu, keby to bola normálna kvalifikácia bez zmeny počasia,” zamyslel sa Max Verstappen po skončení jázd. “Pred nedeľou je to však dosť zaujímavé aj z toho hľadiska, ako sa všetko vyvinie po stránke pretekového tempa.”

Najmä v druhej časti kvalifikácie McLaren ukázal svoju silu dokonca aj na opotrebovaných softoch, ktoré spočiatku nasadil Lando Norris. Keď obul nové mäkké pneumatiky, už naňho nikto nemal nárok.

Aj na tom vidieť zamotanosť Q1 a Q2. “Počas prvých dvoch častí sme mohli zbadať, že všetci obúvali veľké množstvo mäkkých sád, vďaka čomu to bolo dosť zaujímavé. Potom sme sa však chystali na Q3 a zbadali sme čierne mračná. Hovoril som si, že ak dorazia na okruh, tak bude veľmi silno pršať.”

Verstappen sa rozhodol nič nenechať na náhodu a už vo výjazdovom kole stavil na veľmi svižné tempo. “V prvom sektore som mal v pohode pocit, no zvyšok kola bol šokujúci. Počas kola sa už blížil dážď a aj keď ešte nezačalo pršať, vietor dosť zosilnel. Zmenil sa jeho smer a v druhom sektore nám fúkal do chrbta. Auto sa kĺzalo a ja som vo vysielačke kričal, že čo sa to stalo? Sme v háji!”

“Tím mi však prikázal pokračovať, pretože aj ostatní mali problémy. Zatiaľ som nezažil nič podobné, čo by malo taký obrovský dopad na balans auta,” pokrútil hlavou rodák z belgického Hasseltu.

Súvisiace články

Diskusia