logo F1online.sk

Pérezovi pre zmenu neprial osud: Stál by som v prvom rade

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 11. 2023

Hladnému aj z hrnca vykypí. Keď si to Sergio Pérez nepokazí sám, tak sa proti nemu postaví osud. Mexičan ani v kvalifikácii na Veľkú cenu Sao Paula výsledkovo neoslnil, keď obsadil len deviate miesto. Tentoraz to má však objektívnu príčinu, ktorú jazdcovi Red Bullu určite môžeme uznať.

Max Verstappen vo svojom poslednom kole pridal čas 1:10,727, ktorý stačil na pole position. Sergiovi Pérezovi trvalo o takmer 1,6 sekundy dlhšie, kým prešiel všetkými pätnástimi zákrutami okruhu. Treba však zdôrazniť, že Checovi to trvalo tak dlho aj preto, že v poslednom sektore narazil na žlté vlajky po výlete Oscara Piastriho.

“Dnes sme mali neskutočnú smolu. Mal som stáť v prvom rade,” neverí svojmu nešťastiu Sergio Pérez. “Až do poslednej zákruty som sa držal veľmi blízko Maxovi. Tam som však zbadal Piastriho a musel som spomaliť. To znamenalo, že som sa ocitol na takejto nanič pozícii. Je to veľmi nešťastné, pretože som mal pocit, že môžeme byť oveľa lepší.”

Odrážajú Checove slová o útoku na prvý rad realitu, alebo je to ďalšia rozprávka z cyklu nádejného autora? Tak sa na to pozrime: Po prvých dvoch sektoroch Pérez strácal na Maxa Verstappena 0,402 sekundy, čo môže každý sám posúdiť, či je veľa alebo málo. Pravdou však je, že Pérez v poslednom sektore skutočne ubral a na svojho tímového kolegu tu stratil 1,192 sekundy.

Keďže v poslednom sektore Pérez nemal veľkú šancu Verstappena výraznejšie prekonať — je tu len jedna reálna zákruta —, s najväčšou pravdepodobnosťou by sa umiestnil na tretej priečke za Charlesom Leclercom. To za predpokladu, že by sa mu tretí sektor vydaril.

Odpoveď na ďalšiu otázku má už Sergio Pérez veľmi dobre nacvičenú. Mal sa totiž vyjadriť k tomu, či stále vidí priestor na pozitívne ukončenie víkendu a zisk veľkého balíka bodov. “To rozhodne, môžeme získať dobré body. Z tejto pozície sa nám naskytnú aj dobré príležitosti.”