logo F1online.sk

Hamilton nie je z kvalifikácie “unesený”, Russell naďalej túži po pódiu

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala3. 11. 2023

Prvýkrát od roku 2012 sa stalo, že by v najlepšej trojke brazílskej kvalifikácie chýbal Mercedes. Lewis Hamilton a George Russell so svojím umiestnením v treťom rade neboli spokojní, a po bodovej žatve v Mexiku sa im ani nikto nebude čudovať.

Prvé dve časti kvalifikácie v Sao Paule boli nesmierne vyrovnané, no v ťažkých podmienkach jej záverečnej časti sa začali rozdiely prehlbovať. Lewis Hamilton napokon stratil 0,742 sekundy a pred novinármi si len povzdychol.

Piate miesto očividne nie je výsledok, o ktorom by sníval. “Je to piate miesto… Z neho nikdy nie ste zrovna unesení,” odvetil Lewis Hamilton, ktorý po takýchto výsledkoch plných sklamania zvykne len ťažko hľadať slová. Inak to nedopadlo ani v Sao Paule. “Spravil som, čo som mohol. Dúfam, že budeme mať lepšie preteky.”

Môžeme od Mercedesu očakávať viac v sobotu a v nedeľu? Predsa len body sa budú udeľovať až v šprinte a v pretekoch. “Neviem. Auto vykazovalo náznaky slušného výkonu, no na chlapcov vpredu strácame pár desatiniek. Okolnosti a podmienky v závere nás azda odsunuli trochu ďalej, ťažko povedať.”

George Russell vstupoval do svojho kola za Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom, konečným držiteľom pole position, takže na podmienky sa vyhovárať nemôže. Pravdou však je, že vo svojom kole nemal ani zďaleka toľko gripu ako Red Bull pred ním.

Keď sa George Russell dostal k novinárom a mal zhodnotiť svoje dojmy, najskôr zdvihol ruku a veľavravne ju vystrčil smerom von. “Toto je absolútne šialené. Ešte nikdy som nevidel takúto drastickú zmenu počasia.” Uprostred odpovede na jednu z ďalších otázok sa nezdržal a na margo počasia ešte doplnil: “Toto je šialené, v pozadí nepretržite vidím samé blesky.”

“Zo svojho kola som bol vskutku sklamaný,” pustil sa do hodnotenia samotných jázd. “Šmýkal som sa a nemal som grip. Na mojom priezore som nevidel veľa dažďa, no strácal som sekundu a chcel som zamieriť do boxov. Bol som si istý, že budem posledný.”

Rovnako ako Landa Norrisa či Charlesa Leclerca ho od tohto kroku odhovoril tím. “Nakoniec z toho bola šiesta priečka. Aj keď som bol sklamaný a frustrovaný, šieste miesto určite nie je zlá štartová pozícia. Tím odviedol skvelú prácu a auto podávalo dobrý výkon. Vieme, že tu rozhoduje preteková rýchlosť, takže uvidíme, aký výkon podáme v sobotu a v nedeľu.”

Takže stále platí, že so svojím Mercedesom by si chcel zopakovať pódiovú ceremóniu? “Áno, určite je to pódium,” hovorí o svojich cieľoch Russell. “Prekvapujúce je, že Astonu sa podarilo nájsť svoju formu, no dúfame, že naše pretekové tempo bude lepšie ako ich.”

“Bojovať s Maxom bude ťažké. V prvom rade je aj Charles, takže má skvelú pozíciu, ale ja očakávam, že toto budú preteky na dva alebo tri pitstopy. Máme o čo hrať,” doplnil.