logo F1online.sk

Leclerc hovorí o „najzvláštnejšej kvalifikácii v kariére“, Sainz doplatil na neskorý výjazd

Charles Leclerc
© X/Ferrari
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 11. 2023

Charles Leclerc vstupoval do brazílskej kvalifikácie ako držiteľ posledných dvoch pole position. Monacký pretekár bol blízko aj na Interlagose, ale napokon sa musí uspokojiť s druhým miestom, čo je však vzhľadom na okolnosti veľmi dobrý výsledok. Hovoriť by o tom vedel aj ôsmy muž kvalifikácie Carlos Sainz.

Pred Q3 nikto z nás nevedel, čo môže očakávať. V prvej aj druhej časti kvalifikácie bolo celé štartové pole nesmierne vyrovnané a do finále sme išli netušiac, čo nás čaká. Nakoniec nám však nebolo umožnené sa dozvedieť, kto bol najrýchlejší. V tretej časti kvalifikácie nekompromisne zasiahlo počasie a rozhodlo, že pole position si neodnesie ten najrýchlejší na jedno kolo, ale ten najrýchlejší na jeho začiatku.

„To bola pravdepodobne najzvláštnejšia kvalifikácia v mojej kariére,“ povedal po jej skončení Charles Leclerc pre televíziu Sky. „V poslednom pokuse sa blížil dážď, vietor sa úplne otočil a aj keď nepršalo, úroveň priľnavosti sa celkom zmenila. Bolo to extrémne náročné a museli ste skôr tipovať, kde je na trati najviac gripu.“

„Podarilo sa mi dobré kolo, takže som spokojný, aj keď za týchto podmienok to bolo naozaj ťažké. Som rád za druhé miesto. Pred nedeľnými pretekmi je to pre nás dobrá východisková pozícia,“ dodal Charles.

Šprintový formát znamená, že po piatkovej kvalifikácii skutočne nevieme, ako sú na tom jednotlivé tímy. Obmedzený priestor na nastavenie a testovanie monopostu však Ferrari a Leclercovi vyhovuje. Dokázali to aj v Brazílii, ale čo prinesie ďalšia fáza víkendu? Nuž, podľa Charlesa mal minimálne v kvalifikácii z monopostu dobrý pocit. „V Q1 bolo auto veľmi dobré a v Q2 bolo tiež všetko v poriadku. Vedel som, že mi stačí poskladať kolo a postúpim do Q3. Nakoniec sa mi to podarilo a v tretej časti kvalifikácie už boli podmienky veľmi náročné,“ povedal Leclerc.

Sainz bol na trati medzi poslednými

Jeho tímový kolega Carlos Sainz zajazdil veľmi dobrý čas v druhej časti kvalifikácie a potvrdil sľubnú formu Ferrari na jedno kolo. Bohužiaľ, v Q3 vyšiel v úvodnej sekcii zákrut mimo trať a jeho úsilie postúpiť poradím vyššie prakticky skončilo. Aj on patril k tým, ktorí boli na konci pomyselného vláčika, takže nepriaznivé počasie veľmi negatívne ovplyvnilo jeho snahu.

„Mali sme smolu a boli sme jedno z posledných áut na výjazde z boxov. Pneumatiky boli studené a teploty klesali, k čomu ešte prirátajte nárazy vetra a kvapky dažďa, takže to bolo skrátka nešťastné. Samozrejme, že som trochu sklamaný, pretože naša rýchlosť v Q2 nebola vôbec hrozná, ale v Q3 sme prepásli našu šancu na dobré kolo,“ povedal Sainz po skončení kvalifikácie.

„Bol som ôsmy v rade na konci boxovej uličky a kvalifikoval som sa na ôsmom mieste. Za mnou skončili v kvalifikácii len chlapci, ktorí boli za mnou aj na trati. Je teda jasné, že čím neskôr ste vyšli na trať, tým horšie ste mali podmienky,“ dodal Carlos.