logo F1online.sk

Norris si robil chute na pole position, no McLaren opäť všetko zahodil

Mechanici McLarenu zatláčajú monopost Landa Norrisa do garáže
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala3. 11. 2023

Piatok v Sao Paule mohol patriť McLarenu. V posledných týždňoch sa však už stáva akýmsi pravidlom, že McLaren si víkendy komplikuje sám. Namiesto toho, aby Lando Norris s Oscarom Piastrim stáli v prvom rade či nebodaj na pole position, rátajú škody na chvoste Q3.

Po druhej časti kvalifikácie sa zdalo, že Lando Norris má jasne navrch. Jeho prvý pokus na opotrebovaných pneumatikách dokázal prekonať len Max Verstappen, ktorý obul čerstvé softy. Keď si aj mladý Brit obul čerstvú mäkkú zmes, poskočil až na čelo.

V Q3 však boli všetci jazdci pod tlakom. Inžinieri ich svorne upozorňovali, že prvé kolo bude veľmi dôležité, pretože po ňom sa na okruh medzi dvoma jazerami priženie búrka. Lando Norris však spravil menšiu chybičku v prvej zákrute, kde mu ustrelil monopost. V ďalšej zákrute vyšiel ľavým predným kolesom až na trávnik.

Keď mu inžinier oznámil, že v dvanástke je už trať šmykľavá, Norris z nej takmer vyletel ako Oscar Piastri, a v porovnaní s ostatnými stratil celú sekundu. Uvedomoval si, že toto kolo nebude žiadna sláva, a tak sa pýtal do boxov. Tím jeho žiadosť zamietol a týmto rozhodnutím mu zachránil aspoň siedmu priečku.

Zo monopostu mal Lando Norris dobrý pocit, ubezpečil po kvalifikácii. “Bolo to skvelé a naše auto úžasné. Pravdepodobne sme mali dostatok rýchlosti na to, aby sme boli celkovo najrýchlejší a na pole position. Som dosť sklamaný. Ani to teraz nechcem nejako precítiť.”

Auto bolo úžasné, pred kvalifikáciou naozaj ožilo. Malo rýchlosť na to, aby sme boli na čele. Samozrejme, poskladať v Q3 celé kolo je už druhá vec,” uvedomuje si rodák z Bristolu. “Som sklamaný, bola to ďalšia sobota plná sklamania, ale viac sme toho spraviť nemohli.”

V sobotu nás však čaká druhá kvalifikácia, a teda priestor napraviť piatkové chyby. “Áno, určite,” najskôr odvetil dosť nevrlo pilot McLarenu, no potom si zrejme uvedomil, ako to vyznelo, a trochu previnilo sa usmial. “Teším sa na zajtra. Auto je fajn. Neviem, či nás čaká sucho alebo dážď, ale ak bude sucho, mali by sme byť dosť rýchli. Je to škoda.”

Oscar Piastri mal ešte lepšie rozbehnuté kolo. V prvom sektore pridal štyri fialové minisektory, no aj on stratil pôdu pod nohami v poslednej zákrute. Jazdec McLarenu nevedel vysvetliť, čo sa tam udialo, no je možné, že ho zaskočil nárazový vietor, ktorý prichádza tesne pred búrkou.

“Skrátka som stratil obrovské množstvo gripu. Neviem, či už začalo pršať, alebo čo sa to stalo, ale vo svojom kole som sa trápil ako všetci ostatní,” opisoval svoje problémy Oscar Piastri. “Šiel som do toho rovnako ako v predchádzajúcom kole, keď auto vyletelo z trate. Je to škoda. Vyzeralo to tak, že naše auto malo dobrú rýchlosť. Zajtra to skúsime zas.”

Pre Austrálčana to bola premiéra na okruhu Interlagos. Odhliadnuc od posledného kola aj relatívne vydarená. “Podľa mňa to šlo dobre. Je to ťažká trať, ak chcete všetko urobiť správne. Po stránke nášho tempa to bol dobrý deň, len toto počasie nám spravilo škrt cez rozpočet. Musíme sa pozrieť na to, čo sa vlastne pokazilo v Q3.”