logo F1online.sk

Získavanie bodov by nemalo byť vždy na mne, hovorí Verstappen s odkazom na Péreza

Max Verstappen a Sergio Pérez
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 11. 2023

Brazília bola svedkom mnohých veľkých okamihov v histórii Formuly 1. Toto podujatie prirodzene pripadalo na záver sezóny, takže sme tu videli veľa veľkých okamihov v súboji o titul. Aj keď vlani sa na Interlagose o titul rozhodne nebojovalo, aj brazílsky víkend v roku 2022 priniesol mnoho zaujímavého. Okrem jediného víťazstva Mercedesu aj veľkú kontroverziu medzi pilotmi Red Bullu.

Max Verstappen vtedy ako jasný šampión odmietol príkazy tímu. Stratégovia stajne z Milton Keynes pustili Holanďana dopredu, aby sa pokúsil naháňať Fernanda Alonsa a posunúť sa poradím vyššie. Napriek dominancii však zažil Red Bull v Brazílii príšerný víkend a šiesty Max sa k Alonsovi ani nepriblížil.

Prišiel tým pádom pokyn, aby Pérezovi šieste miesto vrátil; jednak to bola slušnosť, keďže Checo predtým Maxa bez výhrad pustil a ten sa nedokázal posunúť vyššie, ale Red Bull mu tým chcel pomôcť aj v boji s Charlesom Leclercom o celkové druhé miesto. Verstappen to však odmietol, pričom si z následnej negatívnej publicity ťažkú hlavu nerobil. V kuloároch sa pošepkávalo, že išlo o jeho pomstu Pérezovi, ktorý mal v Monaku úmyselne havarovať v kvalifikácii.

V Brazílii pôjde Mexičanovi o veľa aj v tomto roku. Opäť sa ocitol v súboji o celkové druhé miesto (tentokrát s Lewisom Hamiltonom) a podľa mnohých je Pérezovou „psou povinnosťou“ tento výsledok doručiť. Jeho šéf Christian Horner sa v Mexiku zastrájal, že Checo dostane „plnú podporu tímu“, ale minimálne jednému z jeho členov sa veľmi pomáhať nechce.

„Myslím si, že na konci dňa by nemalo vždy záležať na mne, aby som získal body,“ prehlásil Verstappen počas štvrtkových tlačových povinností na Interlagose. „Som presvedčený, že Checo môže zostať vpredu, pretože si myslím, že čo do priemernej rýchlosti máme lepšie auto.“

„Pokiaľ ide o minulý rok, tak podľa mňa nebola situácia pred štartom víkendu dostatočne dobre prediskutovaná vnútri tímu. Dúfajme len, že sa do takejto situácie nedostaneme. Myslím si, že by bolo lepšie pre všetkých, keby sme sa tímovej réžii vyhli,“ prehlásil Verstappen jednoznačne.

Medzitým sa v médiách v poslednom týždni horúčkovito špekulovalo o Pérezovom predčasnom odchode z Red Bullu. Aj keď má Mexičan platnú zmluvu, nedokáže zahnať nepríjemné otázky. Každý kontrakt sa dá ukončiť predčasne, o čom sme sa už vo Formule 1 neraz presvedčili, takže tento argument veľkú časť verejnosti nepresvedčí.

V uplynulom týždni sa v súvislosti s Red Bullom veľa hovorilo o Fernandovi Alonsovi, čo obe strany jednoznačne popreli, ale taký Daniel Ricciardo je už nejaký ten piatok považovaný za prirodzeného ašpiranta na sedačku po Pérezovi. Vynikajúci Austrálčanov výkon v Mexiku tieto dohady rozhodne nerozptýlil.

„S Danielom som mal vždy skvelý vzťah, nielen keď sme boli tímoví kolegovia v Red Bulle, ale aj po jeho odchode z tímu,“ priznal Verstappen. „Zároveň však mám skvelý vzťah aj s Checom, takže by bolo z mojej strany trochu nefér, kebyže si sem sadnem a poviem, že preferujem toho alebo tamtoho tímového kolegu.“

„Obaja boli skvelí a nie je na mne, aby som robil tieto rozhodnutia, pretože sa veľmi sústredím na svoje vlastné výkony. Ak bude aj naďalej mojím tímovým kolegom Checo, tak super. Mám s ním skvelý osobný aj pracovný vzťah a podľa mňa je to super chalan. Ak ním bude Daniel, tak aj ním budem vychádzať dobre a užijeme si to spolu,“ sľubuje Verstappen.

Súvisiace články