logo F1online.sk

Mercedes opúšťa hlavný technický riaditeľ Mike Elliot

Mike Elliott, George Russell, Toto Wolff, Lewis Hamilton, Mick Schumacher a Hywel Thomas
© Mercedes
Petra Polubňáková
Petra Polubňáková31. 10. 2023

Mercedes v utorok oznámil, že hlavný technický riaditeľ Mike Elliott odchádza z tímu, a to na základe vlastného rozhodnutia. Kam budú viesť jeho ďalšie kroky zatiaľ nie je neznáme. Šéf stajne z Brackley Toto Wolff priznal, že má z jeho odchodu zmiešané pocity, želá mu však len to najlepšie.

Elliott v Mercedese pôsobil od roku 2012 ako šéf aerodynamiky, v súčasnosti zastával pozíciu hlavného technického riaditeľa tímu. Zohral teda kľúčovú úlohu počas úspešných rokov, kedy stajňa z Brackley získavala jeden titul za druhým.

Brit to oznámil zamestnancom továrne v pondelok večer. Podľa vlastných slov po dlhých rokoch práce na plný úväzok má v pláne na chvíľu si oddýchnuť a opustiť tak intenzívny kolotoč Formuly 1. „Byť súčasťou Mercedesu bola jedna z najväčších výsad mojej kariéry.“

„Počas môjho pôsobenia som videl, ako sa tím rozrastal. Ťahali sme za jeden povraz, od výhry v pretekoch cez prvý titul až po zisk rekordných ôsmich titulov v Pohári konštruktérov v rade. Som hrdý na to, že som mohol byť pri tom,“ povedal 49-ročný inžinier.

Elliot zároveň priznáva, že súčasné obdobie už nebola taká prechádzka ružovou záhradou. „Hoci sme v posledných dvoch sezónach nevyhrávali toľko, koľko by sme chceli, preverilo nás to v mnohých iných ohľadoch.“

„Počas uplynulých šiestich mesiacov som si užíval technický vývoj monopostu, ktorý, ako dúfame, môže byť základom ďalšieho úspešného obdobia. Rozhodol som sa, že teraz je ten správny čas urobiť ďalší krok, zhodnotiť si 23 rokov práce v tomto športe a potom nájsť ďalšiu výzvu. Rád by som sa poďakoval svojim kolegom za fantastických dvanásť spoločných sezón a zaželal im veľa úspechov do ďalších rokov,“ vyhlásil Brit.

K jeho odchodu zaujal stanovisko už aj šéf Mercedesu Toto Wolff. „Mike je mimoriadne inteligentný technik a skvelý tímový hráč, ktorý výrazne prispel nielen k víťazstvám v pretekoch, ale aj k budovaniu kultúry nášho tímu. Na druhej strane je však jasné, že je pripravený na nové dobrodružstvá aj mimo Mercedesu, preto viem, že toto je pre neho správny krok.“

„Bol jedným z pilierov úspechov tímu v uplynulom desaťročí a dnes sa s ním lúčime so skutočne zmiešanými pocitmi. Vďačíme mu za úsilie, odhodlanie a odborné znalosti, ktoré tímu priniesol počas uplynulých  rokov a želáme mu do budúcnosti len to najlepšie,“ uzavrel viedenský rodák.

Súvisiace články