logo F1online.sk

Hülkenberg odkazuje, aby sa v továrni prebrali: Takto sa v F1 nedá súťažiť

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Milan Kubala
Milan Kubala31. 10. 2023

Haas mal veľké očakávania od svojho nového balíčka, ktorý si priviezol do USA. Zatiaľ sa však zdá, že jeho vývoj, výroba a preprava “za veľkú mláku” boli len vyhodené peniaze. Nico Hülkenberg po bezútešných pretekoch v Mexiku nenechal na svojom tíme ani nitku suchú.

Po šprintovom víkende bol Haas ešte optimisticky naladený. Jeden tréning stajni neumožnil optimálne nastaviť svoj monopost, a tak všetci netrpezlivo čakali, v akej forme sa americký celok predvedie o približne 1400 kilometrov južnejšie. Nuž, ani v Mexiku to nebola žiadna sláva.

“Nedalo sa tomu predísť. Doplácame na to, že sme neprinášali vylepšenia, že sme nehľadali výkon,” ukazuje prstom na neadekvátny vývojový program Nico Hülkenberg. “Dúfame, že to bude budíček pre každého človeka v továrni, pretože takýmto štýlom sa v F1 skrátka nedá súťažiť.”

Robí Haas vôbec kroky vpred? Nemecký pretekár má pocit, že staršia špecifikácia monopostu VF-23 by v Mexiku zožala väčší úspech. “Ak stará verzia auta mala nejaké dobré charakteristiky, tak bola aspoň viac-menej konkurencieschopná v nízkych rýchlostiach. Na tejto trati dominovali pomalé úseky. Neviem, mám pocit, že stará špecifikácia by tu bola lepšia. My sa však smerom do budúcna rútime jednosmerkou.”

Kevin Magnussen vypadol po zlyhaní zadného zavesenia, ktoré “roztopili” rozpálené zadné brzdy. V Hülkenbergovom prípade sa zdalo, že by azda mohol bodovať. Spočiatku sa pohyboval na hranici bodov. “Bolo to fajn, otravoval som ostatných ľudí. Som si istý, že boli frustrovaní z toho, že tak dlho hľadeli na moje zadné krídlo. Aspoň to ma dnes potešilo.”

Potom totiž prišla červená vlajka. Žiaľ, do cieľa zostávalo priveľa kôl na to, aby Haas nestihol “zožrať” svoje jediné zostávajúce stredne tvrdé pneumatiky. Americký tím tak trápia presne rovnaké problémy ako po zvyšok sezóny.

“Nico bol v dobrej pozícii na to, aby bodoval, ale potom prišla červená vlajka, ktorá spôsobila, že sme v poslednom stinte nedokázali udržať pri živote naše pneumatiky,” poukázal na hlavný problém Hulkovho prepadu Günther Steiner. “Naše auto nedokáže udržať život v pneumatikách ako iné monoposty. Takmer celú dĺžku pretekov sme dokázali bojovať, ale takmer nestačí.”

“Odhliadnuc od toho celý tím podal dobrý výkon a Nico jazdil fantasticky, keď sa snažil získať aspoň niečo,” uzavrel nedeľu šéf Haasu.