logo F1online.sk

Pérez: Moju sedačku nechce len Ricciardo

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2023

Sen Sergia Péreza o domácom víťazstve sa rozplynul po šestnástich sekundách. Mexičan z piatej priečky odštartoval skvele, no dianie v prvej zákrute musí aj pravoverný pérezovec označiť prinajlepšom za pretekársky incident, ak nie vyložene za Pérezovu chybu. A keďže veľmi dobre nedopadla ani kvalifikácia, čaká nás ďalšie kolo špekulovania o jeho budúcnosti.

Keby namiesto odstúpenia na domácej pôde dosiahol pekný výsledok či nebodaj vyhral, aspoň na pár dní by umlčal hlasy, ktoré po sobote vynášali do nebies Daniela Ricciarda. Ale dá sa na to pozerať aj inak; aspoň sa Sergio Pérez po kvalifikácii nedočkal ďalšej potupy, keby náhodou skončil za Austrálčanom aj v pretekoch. V tom prípade by sa Checo celý týždeň varil v hubovej polievke.

Bývalý pretekár a komentátor britskej televízie Martin Brundle nie je unesený z Pérezových výkonov. Oveľa viac ho nadchýna Alex Albon, ďalší jazdec, ktorý je prepojený s červenými býkmi. “Udomácnil sa tam a cíti sa komfortne,” uviedol na margo Albona. “Niektorým jazdcom vyhovuje metóda cukru a biča. Niektorí skrátka potrebujú, aby ich niekto objal a ubezpečil, že ich budú pozorne počúvať, a jazdec bude cítiť, že si ho tím váži.”

“Stavím sa, že Red Bull si teraz želá, aby mali k nemu prístup,” vyhlásil 64-ročný Brit. Alex Albon je však zmluvne viazaný s Williamsom a britská stajňa ho v tejto chvíli určite nikam nepustí.

To je však len jedno meno na dlhom zozname záujemcov. Sergio Pérez veľmi dobre vníma tlak, ktorému je vystavený, a registruje aj jazdcov, ktorí by ho chceli vystrnadiť z Red Bullu. A nejde vraj len o toľko skloňovaného Daniela Ricciarda.

“Daniel zajazdil ohromné kolo,” veľmi stručne sa vyjadril k jeho kvalifikačnému výkonu Pérez. “A nemyslím si, že by mal o moje miesto záujem len Daniel. Veľa jazdcov by chcelo sedieť v tejto sedačke. A to je skvelé. Ak si ju zaslúžia, tak sa budem tešiť s nimi.”

Kedy sa s nimi bude môcť tešiť? Na túto otázku prináša potenciálnu odpoveď nemecký F1 Insider. Podľa informácií portálu má Sergio Pérez vo svojom kontrakte zakotvenú klauzulu, ktorá Red Bullu umožňuje ho “vykopnúť” z tímu až po prvej tretine sezóny 2024 bez toho, aby mu býci museli vyplatiť finančnú náhradu.

Podmienkou sú Mexičanove priemerné výkony. Ak teda Pérez bude aj v úvode budúceho roka pokračovať v tom, čo predvádzal doteraz, rýchlo sa môže s Red Bullom RB20 rozlúčiť. A ako presne rýchlo? Rozhodujúcim dátumom má byť koniec mája, konkrétne Veľká cena Monaka.

Dovtedy musia všetci držať prímerie. Otec Sergia Péreza Antonio to robí tak, že Helmuta Marka vychvaľuje do nebies ako najväčšieho svätca na zemi; Marko je Checov najväčší podporovateľ, Max Verstappen zas najlepší kolega.

Dokonca aj Helmut Marko bol po skončení víkendu veľmi mierny, hoci inokedy by azda Péreza skritizoval. Teraz si dovolil len jednu nenápadnú poznámku na margo výkonu Daniela Ricciarda, ktorý Péreza porazil v kvalifikácii, v nedeľu obsadil siedme miesto a takmer zdolal aj Georgea Russella. “To je veľmi dôležité znamenie smerom do budúcnosti.”

Súvisiace články