logo F1online.sk

Aj pozitívny Alonso má hranice: Už nebojujeme o nič

Fernando Alonso
© LAT Images/Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2023

Až donedávna sme mohli v Aston Martine sledovať “nového” Fernanda Alonsa, ako ho pred vstupom do ročníka prezentovalo vedenie stajne. Španiel bol zakaždým pozitívne naladený a aj keď jeho tímu niečo nevyšlo, nikomu nič nevyčítal. Po Veľkej cene Mexika však už aj jeho pohár trpezlivosti preteká a von sa derie “starý Alonso”, ktorý pomenúval veci tak, ako to cítil.

Fernandovi Alonsovi sa už druhýkrát v rade nepodarilo postúpiť do tretej časti kvalifikácie. Už to samo osebe neveštilo nič dobré, a obavy sa v pretekoch potvrdili. Aston Martin bol pomalý, no na druhej strane za to do istej miery mohlo poškodenie. Španiel v úvode pretekov prešiel po úlomkoch z monopostu Sergia Péreza, čo neprežila celá podlaha. Aby mal tím aspoň akú-takú šancu na dobrý výsledok, dvojnásobný majster ochotne púšťal pred seba Lancea Strolla.

Aston Martin sa ďalej prepadáva v šampionáte, aj keď reálne už nemá kam. Nádeje, že by obsadil druhé miesto v Pohári konštruktérov, ako sa to azda javilo po prvých veľkých cenách, sa rozplynuli ako ranná hmla. Alonso sa však musí zmieriť ešte aj s tým, že môže prísť ešte aj o piate miesto v jazdeckom hodnotení a spadnúť za Norrisa, Leclerca a Russella. Dnes znejú až neuveriteľne Španielove slová z júna, že by mohol poraziť aj Sergia Péreza.

“Ak mám povedať pravdu, tak už o nič nebojujeme,” zareagoval Fernando Alonso otrávene. “Budeme sa učiť viac, aj keď to bude znamenať štart z boxov. Vieme, že je to užitočnejšie, ako si len tak minúť celý víkend.”

V Mexiku štartoval z boxov Lance Stroll, čo tímu poskytne cenné dáta. Aston Martin ich bude potrebovať, ak sa chce dostať z tejto kaše. “V konštruktérskom šampionáte sme už zaseknutí na našej pozícii. V jazdeckom pár pozícií stratíme.”

“Je neuveriteľné, že sme pred Ferrari, Georgeom či Landom, ale o tieto priečky prídeme,” nepochybuje Alonso, ktorý už pomaly uzavrel sezónu 2023. “Oni majú veľmi rýchle auto, no uvidíme, čo sa s tým ešte bude dať robiť.”

Trápenie Aston Martinu v padoku rozdúchalo ďalšie kolo špekulácií, podľa ktorých by Fernando Alonso mohol oznámiť ukončenie svojej kariéry. Máme tomu veriť? Pripomeňme, že svoje krátke hodnotenie VC Mexika na sociálnych sieťach uzavrel s dodatkom: “Ďakujem Mexiku za vrelé privítanie a vidíme sa o rok.”

“Chceli by sme bojovať o pódiá, žiaľ, nie sme v takej pozícii. Ale ešte to nie je frustrujúce,” ubezpečil v jednom zo svojich popretekových rozhovorov Fernando Alonso. “Táto sezóna bola neskutočná, takže aj keby sme vo zvyšných pretekoch zakaždým vypadli, aj tak by bol rok 2023 dobrý. Azda sa nám podarí zvrátiť túto situáciu a sezónu uzavrieme v pozitívnom duchu.”