logo F1online.sk

Russellove preteky sa zmenili na “boj o prežitie”, keď mal začať chladiť brzdy

George Russell
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala30. 10. 2023

George Russell má za sebou ďalšie nevydarené preteky. V Mexiku mu však nechýbala rýchlosť počas celej veľkej ceny, ale len po červenej vlajke, keď Lewis Hamilton predbehol Ferrari a suverénne si získal druhé miesto. Jeho kolega sa zatiaľ potil v strachu, že ani nedôjde do cieľa.

Mexiko so svojou nadmorskou výškou predstavuje výzvu z hľadiska chladenia monopostov. Tímy však chcú optimalizovať svoj balík aj na kvalifikáciu, a tak chladenie veľmi často poddimenzujú. Už po pár kolách za súperom sa preto technika začne prehrievať a vo vysielačke sa ozve nepríjemný hlas, ktorý jazdcovi prikáže spomaliť a auto ochladiť.

To sa stalo Georgeovi Russellovi, keď mu nevychádzali snahy o útok na Carlosa Sainza. Potom to s ním šlo dolu vodou. “Posledných dvadsať kôl bolo strašných. Po červenej vlajke som mal vskutku dobrú rýchlosť a v aute som sa cítil dobre. Bol som hneď za Carlosom, chýbalo mi len málo, aby mi naňho vyšiel manéver.”

V čom bol teda problém? “Potom sa mi prehriali brzdy. Báli sme sa, že ani nedôjdem do cieľa,” prezradil britský jazdec. “Musel som spomaliť, no akonáhle som to spravil, teploty pneumatík totálne spadli a už sa nikdy nezotavili. Akoby som odvtedy jazdil na ľade. Mal som šťastie, že som skončil na šiestom mieste.”

Russell na margo posledných kol poznamenal, že to bol hotový “boj o prežitie”, ktorý ho stál pozíciu v prospech rozbehnutého Landa Norrisa. “Bol to ťažký víkend, ale toto je škoda. Auto podalo dobrý výkon.”

Mercedes môže byť rád, že Russella nepredbehol ešte aj Daniel Ricciardo. Russell sa totiž vliekol doslova slimačím tempom. V poslednom kole bol o takmer štyri sekundy pomalší ako Lando Norris, a aspoň o dve sekundy ho stiahol aj zvyšok prvej desiatky.

Bitka o druhé miesto v konštruktéroch bude ešte zaujímavá. “Už sme to mali uzavrieť. V Brazílii budeme mať rýchlosť, ale posledné dve veľké ceny budú zrejme sedieť Ferrari o čosi viac ako nám. Potrebujeme mať len čisté víkendy a udržať si konzistentnosť. Som si istý, že sa nám to podarí.”