logo F1online.sk

Verstappen chcel zvíťaziť s dvoma zastávkami: Tempo sme na to mali

Max Verstappen
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 10. 2023

S Maxom Verstappenom je to v tejto sezóne viac-menej stále o tom istom. Holandský pretekár urobil v tomto roku naozaj minimum chýb a aj keď to pri pohľade zvonku vyzerá ľahko, udržať si takúto konzistentnosť rozhodne nie je jednoduché. Holandský pretekár urobil všetko správne aj v Mexiku, prakticky od prvej zákruty mal všetko pod kontrolou a nakoniec zaknihoval rekordné šestnáste víťazstvo v tejto sezóne.

Niektorí považovali nedeľné preteky za hotovú vec ešte pred štartom, pre ďalších bolo po všetkom po prvej zákrute a ten zvyšok sa do konca pretekov neúspešne modlil za nejakú technickú poruchu, ku ktorej nie je v Mexiku nikdy ďaleko. Ani tentoraz sa však žiadne prekvapenia nekonali.

Max Verstappen mal vynikajúci štart a v prvej zákrute sa úspešne vyhol „mexickému nájazdníkovi“ Sergiovi Pérezovi. Od toho okamihu už mal preteky pevne vo svojich rukách. „Po štarte sa mi otvoril priestor medzi oboma Ferrari, tak som to poslal doprava a nakoniec to skončilo skvelo. Vyhli sme sa problémom a vďaka tomu som mohol kontrolovať preteky,“ povedal Verstappen po ďalšom víťazstve pre televíziu Sky.

„Kontrolovať preteky“ v tomto prípade znamenalo zastaviť dvakrát v boxoch. Red Bull si totiž spočítal, že keď bude v čistom vzduchu, najrýchlejšia cesta do cieľa vedie cez štart na stredne tvrdých pneumatikách a potom dva stinty na tvrdých. „Myslím si, že by to fungovalo, pretože naše tempo na tvrdých pneumatikách bolo veľmi dobré. Aj keď sme to pre červené vlajky nemohli ukázať, do druhého štartu sme vstupovali s hardami, ktoré boli len jedno kolo staré,“ hovorí Max.

„Potrebovali sme ďalší dobrý štart, čo sa nám aj podarilo a od toho okamihu až do konca pretekov to bolo nepretržité manažovanie situácie. V Mexiku je celé auto veľmi horúce, takže musíte byť veľmi opatrní,“ dodal Verstappen.

Ten potreboval k úspechu dva veľmi dobré štarty, čo sa mu aj podarilo. V tomto roku pritom nemal zakaždým dokonalý odpich, ale v Mexiku to určite neplatilo. „Na začiatku sezóny sme mali nejaké problémy pri štartoch. Chvíľu to vyzeralo, že sa nám to podarilo napraviť, ale niekedy sme to skrátka neurobili najlepšie pri zahrievaní pneumatík. Bol som vcelku presvedčený, že môžeme mať dobrý odpich, aj keď Mercedes a Ferrari sú v tejto disciplíne tiež dobrí,“ povedal Max.

Takáto dominantná sezóna baví málokoho z fanúšikov. Je preto ľahké nadobudnúť dojem, že to predsa nemôže baviť ani samotného Maxa, veď to vyzerá tak jednoducho. Nuž, opak je pravdou. „Vyhrávanie je veľmi motivujúce,“ skonštatoval pre F1 TV Verstappen.