logo F1online.sk

Pérez označil kolíziu za „pretekársky incident“: Som hrdý, že som do toho dal všetko

Max, Verstappen, Charles Leclerc a Sergio Pérez po štarte VC Mexika
© Getty Images / Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 10. 2023

Domáce preteky Sergia Péreza trvali v podstate len do prvej zákruty. Mexičan ukázal, že tlak domáceho publika a očakávaní boli naňho možno až príliš. Po fantastickom štarte sa Checo vrhol do útoku, ale nie nadarmo sa hovorí, že preteky sa nevyhrávajú v prvej zákrute. Za svoju prílišnú horlivosť zaplatil poriadne tvrdú cenu.

Péreza určite pochválime za skvelý štart, ale to je asi tak všetko. Hnaný domácimi fanúšikmi prešprintoval Mexičan z piateho miesta až na úroveň vedúcich Charlesa Leclerca a Maxa Verstappena. V prvej zákrute však nie je toľko miesta, aby sa tam pomestili tri autá. Pérez zatočil a pilot Ferrari sa ocitol v drsnom zveráku medzi oboma Red Bullmi.

Nastalo nevyhnutné. Pérez po krátkom lete vzduchom a tvrdom pristátí zamieril do boxov a odstúpil. Môže pritom byť rád, že o preteky pripravil len seba, nie Leclerca alebo nebodaj tímového kolegu Maxa Verstappena. Pre väčšinu verejnosti bol vinník jasný, ale aj keď samotný Pérez priznal, že si mal počínať inak, kolíziu v prvej zákrute označil za „pretekársky incident“, nie svoju vlastnú chybu.

„Mal som fantastický štart a videl som priestor. Keď mám byť úprimný, aj keby som dnes skončil na pódiu, bol by som veľmi sklamaný, že som mal šancu ujať sa vedenia a nechopil som sa jej. Šiel som teda do toho,“ povedal Pérez po predčasnom konci svojich pretekov pre televíziu Sky. Zjavne si neuvedomoval, že zo svojej pozície mal skutočne minimálnu šancu prekonať Leclerca aj Verstappena.

„Keď mám byť úprimný, nečakal som, že Charles, ktorý nemal uprostred veľký manévrovací priestor, bude brzdiť tak neskoro ako ja alebo Max. Nebolo tam miesto pre tri autá. Bol to jasný pretekársky incident. Pri spätnom pohľade som sa však mal zo súboja stiahnuť,“ priznal Pérez.

Ako raz povedal Ayrton Senna: „Keď nevyužijete priestor, ktorý máte pred sebou, už viac nie ste pretekársky jazdec.“ Na druhej strane, aj keď každý pozná tento výrok, už nie každý vie, že vznikol po kontroverznej nehode s Alainom Prostom na Veľkej cene Japonska 1990, keď Senna podľa názoru mnohých úmyselne nabúral do svojho súpera a odniesol si domov titul majstra sveta. Nuž, v Mexiku 2023 to skončilo podobne. Sám Pérez pritom naznačil, že keby nešlo o domáce preteky, možno by si počínal inak.

„Zvlášť na domácej veľkej cene, na ktorej som dvakrát v rade skončil na pódiu, som do toho chcel dať všetko a naplno som zaútočil. Som veľmi smutný z konečného výsledku, pretože skončiť domáce preteky v prvom kole je určite škoda, ale na druhej strane som na seba veľmi hrdý, pretože som do toho dal všetko; takisto som hrdý na svoj tím, ktorý po celý víkend odvádzal úplné maximum,“ vyhlásil Pérez.

Ten v nedeľu stratil v súboji s Lewisom Hamiltonom ohromných devätnásť bodov a tento súboj je tri kolá pred koncom sezóny otvorený. Momentálne je rozdiel presne dvadsať bodov a aj keď Pérez chýbal na pódiu od Veľkej ceny Talianska, rozhovor uzavrel na optimistickú nôtu.

„Výsledky prídu, pretože sme späť! Máme späť naše tempo. Zistili sme, čo sa pokazilo a nemám žiadne obavy, že by sa výsledky nedostavili. Skôr ma štve konečný výsledok. Vidíte aj ostatných jazdcov, ako zažívajú nevydarené víkendy, keď sa v aute necítia úplne komfortne. Pozrite sa na Fernandov víkend. Nie je to tak, že by bol zlý jazdec, len zrazu nedokáže z auta dostať to najlepšie. Je to súčasť hry a ja nepochybujem, že v Sao Paule budeme späť,“ odkázal Pérez.

Súvisiace články