logo F1online.sk

Pérezovi pokazili kvalifikáciu pneumatiky. Jedna sada nebola stopercentne čerstvá

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2023

Tento súťažný víkend je pre Sergia Péreza najkrajší v roku. Pretekať pred domácimi fanúšikmi je pre každého jazdca výnimočný zážitok, nuž a ak sa vám podarí ich potešiť aj dobrým výsledkom, tak môžete hovoriť o životnom zážitku. Miestnemu hrdinovi sa to však v sobotu nepodarilo. Na vine sú aj pneumatiky.

Pre Sergia Péreza je to naozaj potupná prehra. Do životopisu istotne neuvedie, že ho v jeho vlastnej “obývačke” zdolal Daniel Ricciardo na béčkovom AlphaTauri. Taká je však realita a treba sa s ňou zmieriť. Piate miesto je trpké.

“Tu som nechcel skončiť,” pripustil Sergio Pérez, ktorého si zavolali na rozhovor reportéri Sky Sports F1. Mexičan sa vzápätí pokúsil vysvetliť, čo sa pokazilo tentokrát. “V Q3 som nemal tú extra sadu mäkkých pneumatík.”

“V Q2 sme ju príliš nepotrebovali, no vyšlo nás to draho, pretože v Q3 sme nemali dobrú postupnosť kôl. V prvom kole som jazdil na použitej sade, potom na tej novej. Keď som dokončil svoje kolo, cítil som, že na niektorých miestach som šiel pod limitom. Jedna alebo dve desatinky by dnešok úplne zmenili. Nie je to ideálne,” rozhovoril sa o svojom hendikepe.

Je pravda, že mať dve čerstvé sady pneumatík na Q3 je výhodné. Po prvom kole máte totiž oveľa lepšiu predstavu, kde ešte máte rezervu, ako keď jazdíte na použitých softoch. Na druhej strane však treba poznamenať aj to, že Pérezova mäkká zmes, ktorú obul pri prvom pokuse, mala za sebou jedno jediné kolo, teda nebolo ani ostré. Mexičan ho nasadil len v závere Q2, keď vyšiel z boxov a okamžite sa do nich vrátil. Aký veľký to bol hendikep? Hodnotenie necháme na vás.

Sergio Pérez vzápätí uviedol, že aj najdrobnejšie rozdiely je v Mexiku cítiť. “Je tu nesmierne slabá priľnavosť. Ak sa teplota trate zmení o dva alebo tri stupne, tak to cítite. Na iných miestach o tom až tak neviete. Na každej jednej sade, ktorú som dnes nasadil, som mal iný pocit. Je tu veľmi málo gripu.”

V nedeľu nás čaká vyvrcholenie VC Mexika. Pérezovi by sa patrilo skončiť na pódiu a určite sa mu to môže podariť. Tešiť ho môže aj fakt, že je to v poli také vyrovnané. “Pred nami sú dlhé preteky a aj do prvej zákruty je ďaleko. V nedeľu sa toho môže stať veľa. Určite by som chcel byť aspoň v prvých dvoch radoch, takže nás čakajú náročné preteky. Nikdy neviete, ako na tom bude Ferrari.”

Red Bull odložil domácemu jazdcovi extra stredne tvrdú zmes, Verstappen má zas o jedny tvrdé pneumatiky viac. “Máme na pamäti, že predbiehanie tu bude ťažké, takže pôjdeme na to strategicky. Pokúsime sa dostať do čistého vzduchu, to bude v nedeľu kľúčové. Najdôležitejšie však bude správať sa k pneumatikám šetrne a mať nízku degradáciu. Keď tu pneumatiky začnú odchádzať, tak skutočne odchádzajú. Je teda jedno, či si vyberiete jednozastávkovú alebo dvojzastávkovú stratégiu. Myslím si, že v nedeľu to bude medzi týmito taktikami veľmi tesné.”

“Musíme sa chopiť akejkoľvek príležitosti, ktorá sa nám naskytne pred prvou zákrutou. Potom musíme byť trpezliví a postarať sa o to, aby sme na konci stintov mali pneumatiky v dobrej forme,” upozornil Pérez.

Napokon aj na margo domáceho víkendu dodal: “Pretekať doma je veľmi výnimočné, nič sa tomu nevyrovná. Toto je jediný víkend, kedy chcete byť perfektní, nechcete spraviť ani krok vedľa. Z našej štartovej pozície sa môže stať čokoľvek. Dám do toho všetko, viac toho spraviť nedokážem.”

Súvisiace články