logo F1online.sk

Norris zo zlyhania neviní tím: Jeden pokus som dostal

Lando Norris
© Pirelli
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík29. 10. 2023

McLaren vstupoval do mexického víkendu ako jeden z čiernych koní. Iste, Lando Norris prorokoval, že nasledujúce okruhy nebudú monopostu MCL60 dokonalo vyhovovať, ale v druhom tréningu sa práve on dostal najbližšie k Maxovi Verstappenovi. Jeho tím však sobotnú kvalifikáciu absolútne nezvládol.

Mnohé popredné tímy sa snažili ušetriť jednu sadu čerstvých mäkkých pneumatík tým, že v Q1 nasadili stredne tvrdé zmesi. Mnohým sa to vyplatilo, ale takého Landa Norrisa – v kombinácii s jazdeckou chybou a žltými vlajkami – to zosunulo na štarte pretekov do predposledného radu, pričom za ním budú už len Logan Sargeant, ktorý nezaznamenal v Q1 jediný platný čas, a Júki Cunoda s novou pohonnou jednotkou.

„Z nejakého dôvodu mi bolo povedané, aby som prišiel do boxov a viac neviem. Skrátka mi povedali, aby som prišiel do boxov, takže niečo očividne nebolo v poriadku,“ povedal Norris po predčasnom vypadnutí z kvalifikácie pre televíziu Sky. „Nebol to však jediný problém, tiež som urobil pár drobných chýb v mojom jedinom meranom kole a ku koncu sa k tomu pridali žlté vlajky po Fernandových hodinách. Mal som jednu príležitosť a jedno kolo, ale nedokázal som to poskladať dokopy, to je všetko.“

Lando toho po skončení kvalifikácie skutočne nevedel veľa vysvetliť. Z kokpitu išiel rovno pred kamery, takže nedokázal objasniť, prečo ho McLaren povolal do boxov. „Nie, vystúpil som z auta a prišiel hneď sem, takže nemám potuchy. Porozprávame sa o tom neskôr, ale mal som jedno kolo a nedokázal som to poskladať, takže je to aj na mne,“ priznal Norris sebakriticky, ktorý na záver rozhovoru povedal, že dúfa v zábavné nedeľné preteky plné predbiehacích manévrov.

Podľa Piastriho bude náročné dostať sa na pódium

Oscarovi Piastrimu sa v sobotu darilo o čosi lepšie, ale ani on po kvalifikácii nejasal. Asi sme od McLarenu očakávali viac ako „len“ siedme miesto, ale nedeľné preteky môžu napísať celkom odlišný príbeh. Je však otázne, aké ľahké alebo ťažké bude predbiehanie v Mexiku.

„Myslím si, že v Q1 a hlavne v Q2 sme vyzerali dobre, keď sme sa dostali ďalej s použitím jednej sady pneumatík a naše tempo bolo v poriadku. V Q3 sme však nenašli žiadnu rýchlosť navyše, čo nás trochu prekvapilo a nie som si istý, prečo sa to stalo. Myslím si však, že auto malo dobré tempo a sme v dobrej pozícii pred nedeľnými pretekmi, ktoré budú náročné, ale uvidíme, čo s tým dokážeme urobiť,“ povedal po skončení kvalifikácie Piastri pre televíziu Sky.

Čo to však znamená? McLaren v tejto sezóne ukázal, že nedeľná rýchlosť monopostu MCL60 by mala byť lepšia než v prípade Ferrari. Oscar však má okrem toho medzi sebou oba Mercedesy, ktoré v Austine vyzerali v pretekovom tempe veľmi dobre. Nehovoriac o skutočnosti, že obe Ferrari budú na štarte predsa len trochu ďaleko.

„Dostať sa na pódium bude náročné. Mercedes vyzerá dobre, Red Bull je silný ako obvykle a aj keď pretekové tempo Ferrari nevyzeralo v piatok nijak úžasne, v nedeľu budú štartovať vpredu a v čistom vzduchu, čo je obrovský rozdiel. Dúfam, že ma čaká ďalšie dobré prvé kolo, čo by bolo určite príjemné, ale pódium je predsa len trochu na dlhú ruku,“ povedal Piastri.