logo F1online.skF1online.sk

Verstappena trápi sobota: V Q3 sme začali strácať pôdu pod nohami

Max Verstappen
© Getty Images/RB Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2023

Tri prvé miesta v tréningoch sa Maxovi Verstappenovi podarilo pretaviť len do tretej priečky v kvalifikácii. Na Holanďanovi bolo po sobote vidieť, že ho to dosť štvalo. Ako rodený víťaz tak bude skúmať, čo sa vlastne stalo, že jeho Red Bull sa zrazu začal správať úplne inak.

Po prvých dvoch častiach kvalifikácie nič nenaznačovalo, že Max Verstappen by mal mať v závere akékoľvek problémy. Potom však prišli prvé pokusy, ktoré ovládli piloti Ferrari. V Red Bulle zostali zaskočení a Max Verstappen žiadal tím, aby skontroloval jeho podlahu. Holanďanovi to totiž nešlo do hlavy.

A možno mu nešlo do hlavy ani to, ako sa Ferrari dostalo nielen na pole position, ale s dvoma autami do prvého radu. “Celý čas som si myslel, že sú celkom blízko. Možno nie zrovna najrýchlejší, ale rozostupy medzi nami neboli zrovna obrovské,” skonštatoval Max Verstappen.

Následne prezradil viac o svojich problémoch. “Tu vždy rozhodujú drobné detaily, pretože trať je taká klzká. S volantom musíte pracovať veľmi jemne. V tretej časti kvalifikácie sme však začali strácať pôdu pod nohami. Už som auto neovládal tak plynule, pretože som celý čas príliš bojoval s monopostom. To nás stálo čas.”

Pole position v Mexiku však nepatrí medzi tie najžiadanejšie. Do prvej zákruty je to poriadne ďaleko, a tak štart z tretieho miesta a s využitím zákrytu môže byť výhodnejší. Na druhej strane však jazdcovi vpredu bude pomáhať redší vzduch.

Verstappen na túto tému ani nemal náladu. “Ak mám povedať pravdu, teraz nad tým nepremýšľam. Uvidíme, čo sa stane. Nezáleží na tom. Čakajú nás dlhé preteky, ktoré sa nevyhrávajú ani neprehrávajú v prvej zákrute.”

Trojnásobnému šampiónovi F1 nevylepšili náladu ani komisári, ku ktorým sa musel dostaviť za to, že zopakoval svoj kúsok zo Singapuru. Na konci boxovej uličky zastal, čím zablokoval monoposty za sebou. Nebojí sa trestu?

“Robil som len to, čo robili aj ostatní okolo mňa. Vôbec to nechápem. To je jediné miesto, kde si môžete vytvoriť akú-takú medzeru. Nerozumiem tomu,” krútil hlavou Verstappen. “Všetci sa snažia vytvoriť si medzeru. Za sebou som videl auto, ktoré predbehlo päť monopostov a potom sa pokúsilo predbehnúť aj mňa. Ja som si však na výjazde z boxov snažil spraviť priestor.”

“Robia to tu v podstate všetci, takže som dosť prekvapený. V tom prípade by si mali za blokovanie predvolať všetkých, pretože pri týchto nových pravidlách všetci jazdia v pit lane veľmi pomaly. Nemyslím si, že by som spravil niečo čudné alebo nesprávne,” bránil sa.

Súvisiace články

Diskusia