logo F1online.skF1online.sk

Leclerc zaháňa poplašné správy: Pokúsim sa vás vyviesť z omylu

Charles Leclerc
© Ferrari Spa
Milan Kubala
Milan Kubala29. 10. 2023

Po sobotňajšej kvalifikácii by tifosi najradšej nosili Charlesa Leclerca na rukách. Hoci to takmer nikto nečakal, Monačanovi sa podarilo vybojovať pre Scuderiu ďalšiu pole position. Do pretekov tak vyštartuje z najvýhodnejšej pozície, ale aspoň podľa analytikov sa nad ním začína zmrákať. Čo hovorí Leclerc na obavy z toho, že Ferrari nebude vedieť pracovať s pneumatikami?

Táto kvalifikácia stála za to a nikto, kto vydržal byť hore až do polnoci, určite neoľutoval. Rozhodovali totiž stotinky sekundy. Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza ich delilo menej ako sedem, Max Verstappen zaostal o ďalšie tri. Teraz nech sa prizná, kto čakal niečo také.

Ako hodnotí tento nečakaný priebeh víťaz Charles Leclerc? “Prvá a druhá časť neboli veľmi dobré. V Q3 som nebol spokojný so svojím kolom, ale aj keď som nebol spokojný, sme na pole position. To je príjemné prekvapenie!”

Pri Monačanových pokusoch sa vždy niečo pokazilo. “V Q2 sme nasadili sadu, s ktorou som nebol veľmi spokojný, teda ani trochu. Potom sme obuli čerstvé softy, no ocitol som sa v premávke. Premávku som mal aj v prípravnom kole, takže som vôbec nečakal, že v Q3 nájdem toľko času k dobru!”

Charles Leclerc sa v USA stal majiteľom nechceného rekordu. Je z neho držiteľ najväčšieho počtu pole position bez zisku titulu. V Mexiku sa tak ešte väčšmi vzdialil Valtterimu Bottasovi, ktorý je v tejto štatistike druhý. Pilot Ferrari z nej svoje meno tento víkend nevymaže, ale víťazstvo by určite potešilo všetkých vrátane jeho.

“Počkajme si ešte na zajtrajšok, ale zatiaľ je to dobrý víkend,” zareagoval opatrný Leclerc. “Ja už pole position tak veľmi neoslavujem, pretože počíta sa to, čo sa stane v nedeľu. Musíme poskladať všetko, no budeme sa pripravovať presne rovnako.”

Jeden by si pomyslel, že možno by to chcelo zmenu, ak chce Ferrari redukovať chyby. “Áno, pred týždňom nám to nevyšlo a ako tím sme spravili chyby, ale to neznamená, že sa to bude opakovať stále. Som si istý, že keď zajtra začneme, tak sa koncentrujeme len sami na seba. Dúfam, že budeme mať dobré preteky.”

Fanúšikov Ferrari po piatku vystrašili analýzy piatkových tréningov, podľa ktorých Ferrari katastrofálne narábalo s pneumatikami. Vysoká degradácia už Scuderiu stála nejeden dobrý výsledok. Máme sa pripraviť na najhoršie?

Leclerc len nadvihol obočie, keď sa dopočul o údajne vysokej degradácii pneumatík na monopostoch SF-23. “Podľa mňa sme na tom neboli veľmi dobre na takej vlhkej trati. Ku koncu začalo pršať, takže sa zdalo, že máme vysokú degradáciu,” našiel prosté vysvetlenie. “Nie som si teda taký istý tým, že je to pravda. Počkajme si. Dúfam, že sa mýlite a že sa mi podarí vás vyviesť z omylu.”

Takže Ferrari ide vyhrať? “Bolo by to skvelé. Hlavne táto druhá polovica sezóny je dosť frustrujúca, pretože už od Japonska som sa v aute cítil komfortne. Nemal som však pocit, že by sme v nedeľu maximalizovali náš bodový zápis. Dúfam, že zajtra to bude inak.”

Súvisiace články

Diskusia