logo F1online.sk

To isté auto, a zároveň úplne iné. Hamilton len ťažko hľadal slová

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala28. 10. 2023

Ak pravidelne sledujete vyjadrenia predstaviteľov Mercedesu, určite ste si už zvykli na to, že strieborné šípy dokážu veľmi rýchlo vymeniť bombastický optimizmus za totálnu beznádej. Lewis Hamilton to zažil zas. Po vytržení v Austine prišiel piatok v Mexiku, ktorý sedemnásobnému šampiónovi vzal vietor z plachiet.

Lewis Hamilton v druhom tréningu obsadil siedme miesto, keď sa pred neho dostali aj také mená ako Valtteri Bottas či Daniel Ricciardo. Už aj tento fakt naznačuje, že v Mercedese nešlo všetko celkom hladko.

Utvrdiť ste sa v tom mohli už po prvých desiatich sekundách rozhovoru pre F1 TV. “Nebolo to zrovna skvelé. V aute to bolo tak trochu trápenie,” hodnotil prvý deň v Mexiku Lewis Hamilton. Po ďalšej otázke a zamyslení sa to z neho šlo ako z chlpatej deky: “Naše auto sa od toho minulotýždňového líši ako deň a noc. Naozaj neviem, čo by som mohol povedať. Pri tomto aute nikdy neviete, čo vás čaká. Niekedy je skvelé, inokedy nanič.”

“Je ťažké poskladať kolo a z tohto hľadiska ešte určite vieme niečo nájsť. Monopost má však veľmi úzke ideálne okno, možno je to aerodynamickým nastavením,” postupne rozvádzal svoje myšlienky 38-ročný Angličan. “V noci na tom budeme pracovať. Toto však určite nebol zábavný deň v porovnaní s prvým austinským tréningom. Trochu zaostávame, ale azda v noci niečo nájdeme a v sobotu sa nám bude jazdiť o čosi lepšie.”

Čo môžeme očakávať od Mercedesu v sobotu? Vráti sa na svoje tradičné pozície? “Nie som si istý… S týmto autom skutočne neviete, čo vás čaká. Keď spravíme nejaké zmeny, tak možno sa naša rýchlosť zlepší. Myslím si, že v ňom drieme výkon, ktorý by nás priblížil a možno dostal do prvej trojky, ale musíme prísť na to, ako si uľahčíme cestu za týmto výkonom. Budeme na tom pracovať.”

Ani Russell s inými nastaveniami nenašiel cestu do raja

George Russell má tento víkend maličký hendikep, keďže prvý tréning musel vynechať. Pilot Mercedesu však už nie je žiadny nováčik, a tak sa na to ani nevyhováral. Polsekundovú stratu a desiate miesto v druhom tréningu vysvetľoval inak.

“Myslím si, že máme potenciál,” otvoril svoj rozhovor pomerne optimisticky George Russell. “V noci nás však čaká práca, pretože je to veľmi tesné, a to aj s dosť nečakanými autami. V prvej desiatke sme videli pár monopostov, ktoré by sme tam nečakali. Máme čo zlepšovať, ale máme zároveň pocit, že aj príležitosť to spraviť.”

Čo bude kľúčom k dobrému výsledku v Mexiku? Odpoveď na túto otázku nám môže niečo prezradiť aj o príčinách takého vzostupu Alfy Romeo, Williamsu či AlphaTauri. “Dnes to bolo len o pneumatikách a ako ich dostať do správneho okna. Pri dlhých jazdách zas manažujete motor, brzdy, čo má takisto vplyv na pneumatiky. Musíte narábať s toľkými vecami, že nedeľné preteky budú veľmi ťažké. Preto bude kľúčová kvalifikácia.”

Predpovedať niečo je však ako veštiť z krištáľovej gule. “Nikto by to nečakal, no Albon bol v prvom tréningu superrýchly, v druhom tréningu skončili vysoko aj Daniel Ricciardo a Bottas. Chceme bojovať o pole position, aj keď Max je vždy o krok popredu. Myslím si však, že ak sa ktokoľvek trafí do čierneho, tak môže bojovať o prvé dva rady. Musíme sa postarať o to, aby sme to boli my.”

Napokon posledná otázka: Za čo sa bude George Russell modliť? Čo by chcel dostať v sobotu? “Rýchlejšie auto! Dnes sme sa vybrali nesprávnym smerom. S Lewisom sme skúšali dve rôzne sady nastavení a zrejme ani jeden z nás nemal tie správne. Je to však indikátor, že optimum by sa mohlo nachádzať medzi nimi. Momentálne je to frustrujúce, že sa naše auto správa tak negatívne a nemali sme najlepší deň, ale v takýchto ťažkých chvíľach sa naučíte viac. O tom je tréning.”