logo F1online.sk

Pérez vyzýva na rešpektovanie Verstappena: Nech Mexiko podporuje celý Red Bull, nielen mňa

Sergio Pérez
© Getty Images/RB Content Pool
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Max Verstappen, ktorého víťazstvo v USA bolo jubilejným 50. v kariére, sa v Austine fanúšikovskej priazni zrovna nedočkal. Podujatie v Texase totižto zobrali útokom davy mexických fanúšikov, ktorí Holanďana počas toho, ako si prevzal trofej pre víťaza pretekov, poriadne vybučali, čím pravdepodobne chceli vyjadriť podporu Sergiovi Pérezovi. Rodák z Guadalajary sa však s počínaním krajanov nestotožnil a vyzval ich, aby na Okruhu bratov Rodriguezovcov, kam zavíta Formula 1 už cez víkend, ukázali, že sa vedia správať aj kultivovane a vyjadrili podporu nielen jemu, ale celému Red Bullu.

Zatiaľ čo počas prvého roka vzájomného pôsobenia v Red Bulle vychádzali Verstappen s Pérezom priam nadštandardne, v závere minulej sezóny sa vzťahy medzi pretekármi rakúskeho celku poriadne naštrbili po tom, čo Holanďan odmietol prepustiť pozíciu Mexičanovi v bitke o celkové druhé miesto.

Tým, že Verstappen pred seba odmietol pustiť Péreza, si nepohneval len jeho samotného, ale aj celú a početnú mexickú komunitu. Ešte väčšmi však utrpela pretekárova popularita v krajine Aztékov po tom, čo v prebiehajúcej sezóne Péreza udupal do zeme, psychicky zlomil a spravil z neho fackovacieho panáka, kým on samotný víťazil od pretekov k pretekom.

Nečudo, že Mexičania tak majú na trojnásobného majstra ťažké srdce, čo mu dali na nedávnych pretekoch na pôde USA aj patrične pocítiť. Sergiovi Pérezovi, ktorého sedačka v Red Bulle je v ohrození, však svojím správaním spravili medvediu službu. Tridsaťtriročný pretekár, ktorý bojuje o zotrvanie v Milton Keynes, potrebuje zbierať kvalitné umiestnenia a sekať dobrotu, čo je v rozpore s tým, čoho sa pred pár dňami dopustili jeho krajania.

V snahe upokojiť situácia a zapáčiť sa vedeniu „červených býkov“ preto prehlásil, že si želá, aby sa na mexickej pôde netešil priazni len on samotný, ale celý Red Bull, vrátane Maxa Verstappena.

„Preteky v Mexiku sú pre mňa najdôležitejším víkendom sezóny, nemôžem sa ich dočkať,“ nechal sa počuť Pérez. „V Austine som sa počas tohto víkendu dočkal šialenej podpory, takže si ani neviem predstaviť, aké to bude v Mexiku. Určite to však bude veľmi špeciálne. Želám si ale, aby Mexiko podporilo celý Red Bull, nielen mňa.“

Pérez by chcel na domácej pôde výsledkovo zažiariť. Verí, že v Mexiku mu k tomu pomôže neúnavná práca, do ktorej sa pustil ešte pred víkendom v USA. Na simulátore v Milton Keynes strávil celé tri dni a hľadal si cestu k monopostu RB19.

„Na aute sme urobili niekoľko dobrých vylepšení, ale nedokázali sme naplno ukázať náš pokrok, pretože sme minulý víkend dobre netrafili nastavenia. Pre tento týždeň som optimista. Vieme, akým smerom sa musíme vydať, takže dúfam, že sa to odzrkadlí aj na trati. Na aute musíme vyriešiť niekoľko vecí, no mali by sme sa vrátiť silnejší,“ dodal Checo.

Súvisiace články