logo F1online.sk

Steiner: Na hodnotenie nášho balíka je ešte priskoro

Nico Hülkenberg
© LAT Images/Haas
Tomáš Masár
Tomáš Masár25. 10. 2023

Haas sa na Veľkej cene USA predstavil s výrazne prekopaným monopostom, od ktorého si toho veľa sľuboval. Modernizovaný VF-23 po vzore Red Bullu však napokon zaostal za očakávaniami, keď sa Hülkenberg s Magnussenom zmohli len na jedenáste a štrnáste miesto – a aj to až po diskvalifikácii Hamiltona s Leclercom a viacerých odstúpeniach súperov. Günther Steiner síce po podujatí na okruhu Amerík pripúšťa, že si od balíka noviniek sľubovali v tíme viac, no priaznivcov amerického celku jedným dychom upokojuje, že to také zlé, ako to vyzerá, byť nemusí. V Mexiku sa vraj môže všetko na lepšie obrátiť, treba sa len poriadne pohrať s nastaveniami.

Haas sa pred pretekmi v Austine nádejal, že si vďaka novej špecifikácii monopostu zlepší aerodynamickú účinnosť, a rovnako tak vyrieši chronické problémy s degradáciou pneumatík. Ako sa nakoniec ukázalo, zásadné zlepšenie sa ani v jednej z týchto dvoch oblastí nedostavilo.

Hülkenberg a Magnussen sa vytrápili tak v kvalifikácii, ako aj v šprinte, určite zlepšenie zaznamenali až v samotných pretekoch. O polepšení si voči minulosti však nemôže byť ani reč.

„Myslím si, že dnes to bolo určite lepšie ako včera,“ vyslovil sa bezprostredne po pretekoch v USA Günther Steiner pre Motorsport.com. „Vďaka Bohu, že sme sa rozhodli vyjsť z boxovej uličky so zmenenými aerodynamickými nastaveniami,“ povedal.

Tirolčan si uvedomuje, že Haasu sa v Mexiku podarí zabodovať len za predpokladu, že zvolí priam ideálne nastavenia, čo v USA preto, že bol naporúdzi len jeden voľný tréning, prakticky nebolo možné. „Musíme sa bližšie pozrieť na dáta a podobné veci, aby sme sa v Mexiku lepšie trafili do nastavení,“ utrúsil.

„Vedeli sme o riziku, ktoré so sebou prináša USA (riziko v tom slova zmysle, že v USA je k dispozícii iba jeden voľný tréning, pozn. red.), ale myslím si, že sme teraz oveľa múdrejší ako predtým. Dúfam, že to potvrdíme v Mexiku.“

Steiner poznamenal, že aj napriek tomu, že sa „upgradeovaný“ balík doposiaľ o výrazný rozdiel nepostaral, netreba hneď hádzať flintu do žita. „Ešte sa nedá posúdiť, či je nový balík dobrý, alebo nie,“ uviedol.

„Pozitívom je, že si aspoň obaja naši jazdci dnes mohli popretekať s niektorými súpermi, pretože posledných päť pretekov nás len neustále predbiehali a dnes sme mohli aj my niekoľkých predbehnúť. Pýtate sa, či sme (po aktualizácii) dosť dobrí? Nie, musíme z toho vyťažiť viac. Aspoň však ideme správnym smerom,“ zakončil Steiner.