logo F1online.skF1online.sk

Hamilton je odhodlaný ukončiť dominanciu: Som takmer jediný, kto môže Maxa poraziť

Lewis Hamilton a Max Verstappen
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala24. 10. 2023

Kto zastaví éru dominancie Maxa Verstappena? Bolo by to aj trochu ironické, keby to bol práve Lewis Hamilton, muž, ktorého dominanciu ukončil samotný Holanďan. Sedemnásobný šampión je však presvedčený o tom, že je jeden z veľmi malej skupinky jazdcov, ktorí na to majú všetky vlohy.

Lewis Hamilton bojuje aj teraz, no súčasný rozdiel vo výkonnosti Mercedesu mu skrátka neumožňuje uchádzať sa o víťazstvá. Navyše, ako ukázala nedeľná veľká cena, Mercedes už nie je tým, čím býval, ani po strategickej stránke či pri zastávkach v boxoch.

Strieborné šípy čaká rušná zima, no Lewis Hamilton verí, že po nej príde jar a na obrazovkách nám rozkvitne bitka o titul. “Každý jeden deň sa modlím, aby sme túto stratu zmazali a hneď na začiatku sa dostali do tempa. Chcem sa biť o šampionát, chcem sa biť s Maxom. Verím, že ja som jedným z mála jazdcov, ktorí to môžu dokázať,” vyhlásil v Austine skúsený Brit.

“Avšak, musíme mať na to balík. Nejde tu len o auto, musíme pracovať lepšie aj pri zastávkach v boxoch. V mnohých oblastiach sa potrebujeme dostať na vyšší level, aby sme sa dokázali vyrovnať súčasným šampiónom,” uvedomuje si rozmery tejto výzvy.

Sedemnásobný majster sveta by rozhodne mohol Maxa Verstappena poriadne vytrápiť. Doposiaľ bol jediným, kto dokázal dlhodobejšie dvíhať tlak hegemónovi z posledných dvoch sezón. V konečnom dôsledku aj samotný Helmut Marko sa nechal počuť, že na rošte sú len dvaja piloti, ktorí by v rovnakom aute mali šancu Maxa poraziť: Lewis Hamilton a Fernando Alonso.

Austinské vylepšenie Mercedesu W14 môže byť predzvesťou toho, čo sa chystá. “Pokrok, ktorý sme dosiahli cez víkend, mi zvýšil dôveru v monopost ho v zákrute viac zvŕtať. Je to pozitívne. Naozaj som si jazdu na tomto okruhu užil.”

“Ešte stále máme pár charakterových problémov s týmto autom, čo sa do nasledujúceho roka nezmení. Ako som však povedal, bolo to naozaj pozitívne,” vyslovil sa po nedeľných pretekoch. “Možno nám to prinieslo len jednu desatinku, ale minimálne desatinku mi priniesla sebadôvera.”

Jazda v monoposte F1 totiž nie je len o čistej rýchlosti, ale aj o dôvere jazdca, že keď v zákrute zaútočí, tak ho monopost udrží. Stačí sa pozrieť na Sergia Péreza… “Je to zaujímavé, pretože pri takýchto vylepšeniach vidíte ako keby dvojitý efekt.”

Súvisiace články

Diskusia