logo F1online.sk

ACI pozastavila licencie Corberiovcom i okruhu v Lonate

Luca Corberi
© FIA
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík9. 10. 2020

Minulotýždňový medializovaný incident na motokárových pretekoch na talianskom okruhu v Lonate zďaleka nekončí. Taliansky automobilový klub (ACI) začal tento týždeň vyšetrovanie a v prvom kroku pozastavil licencie trom subjektom.

Prvým je pochopiteľne „hlavný obžalovaný“ Luca Corberi. Ten zviedol na trati súboj s Paolom Ippolitom (odohral sa mimo záberov kamier), po ktorom Corberi skončil v bariére a z pretekov vypadol. Následne neposlúchol výzvu maršalov, aby trať opustil, vzal odlomený nárazník svojej motokáry a hodil ho po Ippolitovi, ktorý pokračujúc v pretekoch svišťal okolo. 23-ročného Talianovi to však nestačilo a za súperom sa po pretekoch vydal, aby si s ním incident vysvetlil ručne-stručne. Pri potýčke mu priskočil na pomoc aj jeho otec Marco, ktorý je zároveň šéfom okruhu v Lonate.

Incident samozrejme nezostal bez povšimnutia a médiá následne na Corberiovcoch nenechali nitku suchú. Hlavný vinník sa následne na sociálnych sieťach všetkým ospravedlnil. Vyhlásil, že s pretekaním končí a akceptuje akýkoľvek trest, ktorý mu bude udelený.

To však neznamená, že sa vyšetrovať nebude. ACI okamžite zahájila preskúmavanie udalostí a prvým krokom je pozastavenie licencie pre Lucu Corberiho, jeho otca Marca Corberiho a aj okruhu v Lonate, ktorého je šéfom, nateraz do 5. decembra. Pričom vyšetrovanie pokračuje a na konečný verdikt si ešte budeme musieť počkať.

Corberi bol svojho času považovaný za vysoko hodnotený pretekársky talent. V kariére si už zmeral sily s nejedným súčasným pilotom Formuly 1 a niektorých z nich v motokárach porazil. V roku 2012 napríklad vyhral Svetový pohár, pričom zdolal mená ako George Russell, Lance Stroll, Alex Palou, Callum Ilott či Dan Ticktum. Prví dvaja menovaní v Nemecku konanie svojho bývalého kolegu odsúdili ako neakceptovateľné a pre Corberiho žiadajú tvrdý trest.

„S Lucom som pretekal dobré tri alebo štyri roky. Túto jeho stránku absolútne nespoznávam. Vždy patril ku kvalitným jazdcom, ktorí pretekajú čisto. Naozaj neviem, čo sa stalo predtým, než to urobil,“ povedal Russell.

„Muselo to však byť niečo naozaj vážne, niečo veľmi nebezpečné. To však nie je žiadnym ospravedlnením pre jeho následné konanie,“ dodal Angličan.

„Podľa mňa to bolo totálne za čiarou. Takéto správanie nesmie byť tolerované a pre mladých to je naozaj zlý príklad. Tvrdo sa bojuje na trati, nie mimo nej. Verím, že FIA to bude riešiť. Po takomto konaní musí nasledovať tvrdý trest,“ povedal Lance Stroll.

Súvisiace články