logo F1online.skF1online.sk

Mercedes dvanásť rokov zanedbával zastávky v boxoch. Wolff to chce zmeniť

Lewis Hamilton v boxoch
© Martin Trenkler
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 10. 2023

Mercedes bol dlhé roky stelesnením dokonalosti. Tento tím vo Formule 1 roky nenašiel premožiteľa. Keď sa však v posledných sezónach ocitol pod tlakom a nedokázal ťažiť z dominantného monopostu, začali sa objavovať nemalé medzery v brnení stajne z Brackley. Jednou z nich sú aj zastávky v boxoch.

Mercedes patrí dlhodobo pri výmene pneumatík k najhorším tímom na rošte. Podobný priemer pri prezúvaní by ste čakali skôr od tímu zo stredu poľa, ktorý nemá takú širokú personálnu či technickú základňu. Faktom však je, že Mercedes túto disciplínu dlho zanedbával a mechanici Red Bullu, McLarenu a Ferrari dosahujú lepšie čísla.

V Mercedese sa teraz na vlastnej koži presvedčili, že v roku 2024 môže rozhodovať každá ušetrená sekunda v boxoch, každé drobné prebrzdenie a každé strategické zakopnutie. Všetkých týchto chýb sa v nedeľu tím dopustil a pri pohľade na finálnu stratu 2,2 sekundy v cieli na Maxa Verstappena by sa neradi pripravili o ďalšiu šancu.

„Posledných dvanásť rokov sme sa nepotrebovali stať majstrami sveta v prezúvaní pneumatík,“ povedal novinárom šéf stajne Toto Wolff. „Potrebujeme sa vyhnúť veľmi pomalým zastávkam v boxoch. Teraz sa však dostávame do situácie, keď si uvedomujeme, že došlo k zvýšeniu konkurencie a my v tomto smere potrebujeme zabrať.“

Nejde vraj pri tom len o ľudské výkony, ale každý aspekt tejto disciplíny. „Platí to o vybavení a vedomostiach, ale takisto o našom nastavení. Potrebujeme sa vyhnúť zastávkam v rozmedzí tri až tri a pol sekundy, pretože aj to zohráva svoju rolu,“ priznal rodák z Viedne.

O problémoch pri výmene pneumatík hovoril v nedeľu aj neskôr diskvalifikovaný Lewis Hamilton. Nemôžeme však s istotou tvrdiť, že s ideálnou stratégiou, dobrými pit stopmi a bez jazdeckých chýb by Mercedes v nedeľu vyhral, ale rozhodne by sa dostal ešte bližšie. V konečnom dôsledku na tom po diskvalifikácii sedemnásobného šampióna nezáležalo, ale v Brackley si teraz nemôžu povedať, že na niečom nezáleží. Na všetkom záleží.

„Myslím si, že sme mohli bojovať s Maxom,“ prehlásil Hamilton. „Myslím si, že sme si sami oveľa viac skomplikovali život, než bolo nevyhnutné. Podľa mňa by to bolo ťažké aj tak. Možno som pri jednej zo zastávok v boxoch zastavil trochu ďalej, čím som to chlapcom trochu sťažil.“

„Existuje teda veľa oblastí, s ktorými sme si mohli poradiť lepšie. Pozitívom však je, že sme sa miestami dokázali vyrovnať Red Bullu naším tempom. Finišovať len dve sekundy za nimi je podľa mňa dobrý signál,“ dodal Hamilton.

Súvisiace články

Diskusia