logo F1online.sk

Button o Mercedese: Ako za čias Sennu a Prosta, ale bez Prosta

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala9. 10. 2020

Lewis Hamilton je na prahu zisku “len” siedmeho majstrovského titulu, no Jenson Button ho už teraz označuje za osemnásobného šampióna. Nevie si totižto predstaviť, že by ho niekto dokázal poraziť. Jeho dominancia mu pripomína éru McLarenu a Sennu s Prostom, no s jednou vážnou zmenou.

Britský pretekár už jednou rukou siaha na rekord Michaela Schumachera v počte víťazstiev. Ten najdôležitejší rekord, o ktorom sníva každý pretekár Formuly 1, však ešte rok prekonaný nebude.

Jenson Button v rozhovore pre Evening Standard nepochybuje o tom, že sa tak stane v roku 2021. “Už teraz môžeme hovoriť, že je osemnásobným majstrom sveta. Zatiaľ získal len šesť titulov, ale je na ceste vyhrať aj ôsmy. Je to jasné, pokiaľ Valtteri Bottas zrazu konzistentne niečo nenájde. Neviem, čo potrebuje nájsť, ale niečo určite.”

Zdatným súperom bol pre Lewisa Hamiltona Nico Rosberg, no Nemca jeho súboj s Hamiltonom tak vyčerpal, že pár dní po zisku titulu ohlásil svoj koniec. V tíme ho nahradil nevýrazný Valtteri Bottas, ktorý to vraj svojmu kolegovi veľmi nesťažuje.

“Chcete vidieť boj, ale momentálne je Mercedes o sekundu rýchlejší ako všetci ostatní,” komentuje majster sveta z roku 2009 aktuálne rozloženie síl v štartovom poli. “Trochu to pripomína éru Ayrtona Sennu a Alaina Prosta s McLarenom, len s tým rozdielom, že Lewis nemá pri sebe žiadneho Alaina Prosta. Valtteriho hodnotím vysoko, ale momentálne nedosahuje rovnakú úroveň konzistentnosti.”

“Lewis potrebuje vyrovnanejšiu súťaž. Valtteri sa musí kvôli tomuto športu zlepšiť, lebo inak ľudia začnú tie prenosy vypínať. Ľudia chcú, aby bol ten najlepší atakovaný,” pokračoval Button. “To však nijako neuberá z toho, akú dobrú prácu Lewis odvádza.”

Valtteri Bottas sa už pred sezónou nechal počuť, že na Lewisa Hamiltona nebude skúšať žiadne psychologické triky, ako to kedysi robil Nico Rosberg. Svojho kolegu chce vraj poraziť na trati, no realita je taká, že rýchlosťou na Hamiltona nestačí.

Button pochybuje, že to svojou čistou hrou na pilota Bottas zvládne. “Lewisa ako tímového kolegu dobre poznám. Ak sa Lewisovi nedostanete do hlavy, nenájdete jeho slabiny. V tom prípade ste odrovnaní.”

“On je extrémne rýchly, má prirodzené schopnosti, ktoré som ja nemal. Pracoval som na svojich zručnostiach ako pilot, ale aj ako inžinier a stratég. To bol jediný spôsob, ako Lewisa poraziť. Ak to neviete, neporazíte ho, čo Valtteri zistil v priebehu tejto sezóny.”

Je sebavedomý a myslím si, že nemá pocit, že by naňho niekto útočil. Takýto Lewis je nebezpečný,” doplnil Button.

Súvisiace články